ROY HILMAR SVENDSEN

— Stemmene i hodet befalte meg om å drepe henne, forklarte han til politimennene som pågrep ham etter drapsforsøket.

I går begynte rettssaken mot 44-åringen som i april i fjor nær tok livet av sin 45-årige kone ved å slå en hammer flere ganger i hodet på henne. Mannen er tiltalt for forsøk på forsettlig drap. I Bergen tingrett erkjente han den usedvanlig grove mishandlingen, som skjedde mens tiltalte ennå var under tilsyn etter en sikringsdom.

Den grufulle episoden skjedde i en lavblokk på Ortuflaten i Fyllingsdalen. En nabo fulgte blodspor i gangen og fant kvinnen liggende hardt skadd inne ved kjellerbodene. Kvinnen fikk flere livstruende brudd på hodeskallen, og det var bare tilfeldigheter gjorde at hun ikke ble drept. I dag har hun store problemer med å snakke som følge av mishandlingen.

«Jeg har drept min kone»

Rettspsykiatere har konkludert med at hennes ektefelle var psykotisk i gjerningsøyeblikket, og at han derfor ikke kan straffes for ugjerningen.

Tiltalte ringte selv til politiets nødnummer. «Jeg tror jeg har drept min kone,» sa han, og presenterte seg med fullt navn så vel som synderegister. Han gjorde også oppmerksom på at han fortsatt var under sikring. Så satte han seg i bilen og kjørte mot Arna. Til politiet sa mannen at han ville ta sitt eget liv, men en lensmannsbetjent fikk snakket ham fra det over telefon. Da han fikk høre at konen fortsatt var i live, bestemte han seg for å overgi seg til politiet. 44-åringen ble pågrepet på Arna stasjon kort tid etter.

Lukket retten

Statsadvokat Gert Johan Kjelby vil legge ned påstand om at mannen overføres fra fengsel til psykiatrisk helsevern. Mannens forsvarer, advokat Samson Røyrvik har tidligere sagt til BT at mannen er svært fortvilet over det han har gjort, og at han er forberedt på et langt opphold på psykiatrisk institusjon.

Retten ble lukket etter at aktor Kjelby hadde holdt sitt innledningsforedrag. Både forsvarsadvokat Samson Røyrvik og bistandsadvokat Kari Hjortås ba om lukkede dører, av hensyn til privatlivets fred og parets tre barn.

Den eldste av barna, parets 19-årige datter, skal selv vitne i rettssaken, som avsluttes i tingretten onsdag.

Også psykotisk tidligere

44-åringen er tre ganger tidligere dømt til sikringsstraff. I 1972 ble han dømt for et postran, og i 1978 ble han funnet skyldig i drapsforsøk. Sist gang mannen møtte i retten var i 1999. Da ble han dømt for grovt skadeverk, ildspåsettelse og bombetrusler, blant annet mot Bergens Tidende, TV 2 og NRK. Han ble funnet psykotisk i gjerningsøyeblikket på alt annet enn drapsforsøket.