Den 33-årige estlenderen ble pågrepet av væpnet politi på øyen Fedje, i 23-tiden tirsdag 6. desember i fjor.

Politiet rykket ut etter melding om knivstikking og en skadet person.

På kjøkkenet

Da politiet endelig kom frem, nesten to timer etter nødmeldingen, fant de offeret med flere knivstikk i nakken. Den knivstukne mannen var i 50-årene, også han fra Estland. Han ble ikke livstruende skadet.

De viste seg at gjerningsmannen og offeret var kolleger og bodde sammen. Angrepet, som skjedde på kjøkkenet der de to bodde, skal ha kommet helt uten forvarsel. Ingen av de to skal ha vært ruset.

Siktelsen mot 33-åringen lyder nå på at han stakk/hogget med kniv i nakkeregionen og i ansiktet til kollegaen.

«UTILREGNELIG»: Politiadvokat May-Britt Erstad sier at den drapsforsøksiktede estlenderen (33) kan bli dømt til tvungent psykisk helsevern. - Han var psykotisk på gjerningstidspunktet.
PER LINDBERG

— Ble forgiftet

Til politiet har den siktede 33-åringen forklart at han ble forsøkt forgiftet, og også at han faktisk ble forgiftet av kollegaen.

33-åringen har fremstått som ute av balanse, og nå har to sakkyndige undersøkt ham nøye - gjennom en såkalt full judisiell observasjon.

— Konklusjonen er at 33-åringen var psykotisk på gjerningstidspunktet. Med andre ord at han var utilregnelig, sier politiadvokat May-Britt Erstad, påtaleansvarlig for saken.

Psykisk helsevern

Hun opplyser at 33-åringen nå sitter i vanlig varetektscelle i påvente av at saken mot ham kommer opp.

— Jeg sender snart min anbefaling i saken til statsadvokaten. Hvis det blir tatt ut tiltale, blir det med tanke på å overføre 33-åringen til tvungent psykisk helsevern, sier Erstad.

En som er utilregnelig kan nemlig ikke dømmes til vanlig fengselsstraff (se faktaramme).