Det er konklusjonen som Bergen tingrett er kommet til etter den grufulle knivstikkingen på Vågsallmenningen natt til 20. oktober i fjor. Den 43 år gamle irakeren ble stukket med kniv hele 18 ganger og ville ha mistet livet om han ikke fikk øyeblikkelig legehjelp.

De to som stakk ned 43-åringen er nå funnet skyldig i forsøk på overlagt drap. Den irakiske gutten, som selv oppgir å være 17 år gammel, blir ansett som hovedmannen bak drapsforsøket og må sone seks og et halvt år i fengsel. Kameraten hans, en 23 år gammel bosnier, ble dømt til fem års fengsel.

Ventet på bussen

Konflikten mellom 17-åringens familie og 43-åringen startet i april 1999 på asylmottaket i Arna. Familien mener at 43-åringen vanæret en av deres kvinner, slik at hun måtte sendes hjem til Irak i skam. Familiefaren fikk hjerneblødning kort tid etter, og den dømte 17-åringen mente sykdommen var 43-åringens skyld.

23-åringen har i lang tid vært kjent med at 17-åringen «skulle ta» en person, og natt til 20. oktober fikk han vite hvem det var. De to kameratene oppdaget da 43-åringen i Bergen sentrum. Etter å ha kjørt tre bekjente hjem og forsikret seg om at de hadde kniv med seg, satte de kursen mot Torget, hvor de visste at 43-åringen måtte vente på bussen.

På Nedre Korskirkealmenning traff de mannen og gjøv øyeblikkelig løs på ham med knyttnever og kniv. Hele 17 ganger stakk de ham før de forlot ham blødende på bakken. Da 43-åringen reiste seg litt opp, løp 23-åringen tilbake og stakk ham en gang til. Han ble påført livstruende skader. Blant annet ble begge lungene punktert.

Har voldsalarm

43-åringen er tilkjent en erstatning på totalt 153.000 kroner. Han regner nå med å måtte flytte fra Bergen for å unnslippe familiens vrede, til tross for at de to knivmennene nå er dømt til fengsel. Han har tidligere anmeldt flere av 17-åringens brødre etter voldsepisoder, og lever nå med voldsalarm.

Den 23 år gamle kameraten har allerede anket dommen.

— Han har erkjent at han var med på knivstikkingen, men uten at han hadde til hensikt å drepe. Jeg mener at han skulle ha hatt mye lavere straff. Derfor har vi anket, forteller hans forsvarer, advokat Odd A. Drevland, til BT

Det lyktes ikke BT å få kontakt med 17-åringens forsvarer Trond Christiansen i går.