Debatten raser omkring Keikos skjebne.

Spekkhuggeren ble temmet for å bli filmstjerne i "Free Willy"-filmene. Etter å ha gjort karriere på lerretet var planen at Keiko skulle gjenoppta det frie livet i det våte element, men dette viste seg å være lettere sagt enn gjort.

Spekkhuggeren ble sluppet fri på Island, men svømte 1400 kilometer i åpent hav, og befinner seg nå i Skålevikfjorden på Nordmøre. Han gir blaffen i å finne mat, og bruker all tid på å leke med båter og mennesker.

Tidligere i uken gikk hvalekspert Nils Øien ved Havforskningsinstituttet i Bergen ut og foreslo at Keiko burde avlives. Han begrunnet forslaget med at spekkhuggeren aldri ville klare å tilpasse seg et liv i det fri etter mange år i fangenskap.

Øiens uttalelse har fått amerikanske hvalelsker til å se rødt: "Hvis Keiko blir drept av nordmenn, kan det føre til at de gode relasjonene mellom USA og Norge blir ødelagt. Forsker Nils Øien må gjemme seg resten av livet fordi hele verden vil ønske ham og hans familie døde", skriver en opprørt amerikaner i en e-post til Aftenposten.

Til politiet

Ved Havforskningsinstituttet blir truslene mot Øien tatt svært alvorlig.

— Vi har ikke kompetanse til å vurdere innholdet i truslene som er fremsatt, men vi har vært i kontakt med politiet i Hordaland. De vil få overlevert materialet, og vil deretter bestemme om det skal settes i verk tiltak ovenfor Øien, sier informasjonssjef Jo Høyer i Havforskningsinstituttet.

Nils Øien ønsket ikke å kommentere truslene ovenfor Bergens Tidende i kveld.

Avsky fra USA

Informasjonssjefen forteller at det renner inn med e-post til Havforskningsinstituttet.

— Vi har ikke rukket å lese alle e-postene foreløpig. Bare til min adresse kommer det opptil 20 mailer i timen. Nesten alle kommer fra USA, forteller Høyer.

— Inneholder disse mailene drapstrusler?

— De mailene vi har rukket å gå igjennom inneholder ikke drapstrusler. Men de er fulle av avsky og krav om at Øien blir avsatt, forteller Høyer.