• Selv om dette kanskje er for mye å håpe på, sier Bård Vegar Solhjell etter valgdagsmålingen.

SVs nestleder Bård Vegar Solhjell prøver å ikke ta seieren på forskudd, men stemningen står i taket på SVs valgvake etter en oppslutning på 9,8 prosent på en av valgdagsmålingene.

— For mye å håpe på

  • Det var jo en fantastisk oppmuntring å få, og hvis vi gjør et sånt valg, så er det jo utrolig. Men jeg tror vi må ha litt is i magen, vi vet at valgdagsmålinger er målinger, og vi har ikke resultatene ennå, sier Solhjell til NRK.

Han påpeker at SV har mobilisert alt de kunne i sluttspurten og avsluttet valgkampen i Lofoten får å få miljøsaken opp.

— Jeg tror vi kan gjøre et anstendig valg, selv om dette kanskje er for mye å håpe på, sier han.

Nekter å ta av

Valgdagsmålinger som ga rødgrønt flertall fikk jubelen i taket på Arbeiderpartiets valgvake i Folkets Hus. Men utenriksminister Jonas Gahr Støre og helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen nekter å «ta av».

— Vi må vente. Valgdagsmålinger er bare målinger, sier Støre til NTB, men innrømmer at litt av spenningen har sluppet taket.

— Målingene er et spennende utgangspunkt som tyder på at vi har gjort en god valgkamp, men som sagt vil jeg være varsom mot å lene meg på valgdagsmålinger selv om det ser bra ut, sier utenriksministeren.

En regjering er ikke blitt gjenvalgt på mange år, men Støre vil vente med å ta ordet historisk i sin munn.

Hanssen usikker

Han tror det viktigste er et Ap har klart å mobilisere og få folk til å forstå betydningen av valget.

— Velgerne har sett at vi har levert og at vi har et godt prosjekt for de neste fire årene, sier han.

Bjarne Håkon Hanssen er fortsatt utsikker.

— Vi må vente å sjå, sier statsråden som ikke har tatt gjenvalg som stortingsrepresentant fra Nord-Trøndelag.

Sp gleder seg

Senterpartiets nestleder Trygve Slagsvold Vedum gledet seg over valgdagsmålingene som tyder på en ny rødgrønn regjering.

Alle tre valgdagsmålingene viser at de rødgrønne ligger an til å få fortsette i regjering. Prognosene viser imidlertid at det kommer til å bli en svært spennende kveld, der det kan svinge fram og tilbake hele tiden.

– Det er spennende og kommer til å bli spennende hele veien. Seieren er innen rekkevidde og det er kjempebra. Det ser ut til at vi får et nytt flertall, konstaterte en fornøyd Slagsvold Vedum.

Stillhet i KrF Stillheten senket seg over KrFs valgvake da valgdagsmålingen klokken 21 viste tilbakegang med to mandater for partiet og rødgrønt flertall.

Partileder Dagfinn Høybråten var ennå ikke ankommet, men de to nestlederne Dagrun Eriksen og Inger Lise Hansen var synlig skuffet over valgdagsmålingen som viste 5,5 prosent for KrF, en tilbakegang fra 6,8 prosent ved forrige valg.

— Jeg tror det vil ta seg opp utover kvelden, sier KrFs andre nestleder Inger Lise Hansen til NTB.

Håper på Hareide

Flere medlemmer av Kristelig Folkepartis Ungdom (KrFU) deltar på valgvaken. De har store forhåpninger til at tidligere miljøvernminister Knut Arild Hareide skal vinne mandat for partiet i Akershus.

Den eneste gangen latteren runget under presentasjonen av NRKs valgdagsmåling, var da NRKs programleder feilplasserte Senterpartiets logo blant de borgerlige partiene.

Men da lo KrF-erne hjertelig. Første nestleder Dagrun Eriksen sier til NTB at hun tror KrFs resultatet vil ta seg opp utover kvelden fordi valgkampen denne gang har att et mye sterkere regionalt preg enn tidligere.

— Jeg har besøkt fem-seks fylker. Overalt har det vært mitt inntrykk av regionale saker har stått i fokus på en måte som ikke har vært tilfelle ved tidligere stortingsvalg, sier hun.