• bt.no presiserer: Varebilen som bildesperadoen brukte, var stjålet fra firmaet Takarbeid. Ingen av firmaets medarbeidere kan klandres for det som skjedde. Desperadoen i en stjålet varebil kjørte rett inn i en politisperring ved rundkjøringen i Vågsbotn torsdag kveld. Føreren av bilen skal ha vært ruset. Politiet satte opp veisperringer med tre, fire biler ved rundkjøringen. Først da klarte politiet å stanse bilføreren (32), som hadde vært på vill flukt fra politiet i nesten en time.

Oppdaget på bensinstasjon

Jakten startet klokken 22.20, da politiet fikk melding om en bilfører som var synlig beruset på en bensinstasjon i Arna.

— Da politiet kom til stedet, kjørte bilfører og han nektet å stanse på tegn fra politiet, sier operasjonsleder Svein Lyssand i Hordaland politidistrikt til bt.no.

Mannen kjørte inn på småveier ved Unneland og Espeland i Arna, deretter gikk biljakten videre innover Gulfjellsvegen. Dette er en blindvei.

Politiet slo av blålys og fart for ikke å presse sjåføren til kollisjoner med andre bilister. Desperadoen kjørte uten frontlys langs den sterkt trafikerte veien.

— Bilfører kom i full fart nedover igjen og presset seg forbi politisperringen. Jakten fortsatte på E16 i retning mot Åsane. Ved Vågsbotn hadde vi satt opp godt synlige politisperringer. Her kolliderte bilen med en politibil, sier operasjonsleder Lyssand.

Presset seg forbi politiet

Innsatsleder Bjørn Pollestad i politiet sier det er uklart hva som skjedde i selve kollisjonsøyeblikket. Men kassebilen skal først ha kjørt inn i en politibil, før den til slutt kolliderte med den største politibilen. Kassebilen ble stående motsatt vei etter kollisjonen. Totalt skal det ha stått tre eller fire politibiler i sperringen.

— Det er vanskelig å anslå farten, sier Pollestad.

Den 32 år gamle sjåføren av kassabilen, den kvinnelige passasjeren (25) og en 47 år gammel politimann ble sendt til Haukeland Universitetssykehus med lettere skader etter kollisjonen.

— Politimannen satt i bilen som ble påkjørt. Han klarte ikke å komme seg ut fra bilen før kollisjonen, sier innsatslederen.

Fredag morgen var politimannen utskrevet fra sykehuset.

— Saken går nå videre til etterforskning. Spesialenheten for politisaker er rutinemssig koblet inn, sier operasjonsleder Erik Gjesdal fredag.

- Passerte oss i høy fart

Kåre Jonny Nygård og Lars Hallanger møtte bilen og politiet første gang ved Bjørkhaugtunnelen.

— Det kom en kassabil i høy fart forbi oss og blinket med lysene. Bak kom en politibil med blålys i like høy fart. Begge bilen kjørte gjennom tunnelen der det er veiarbeid, sier Nygård til bt.no

Nygård og Hallanger kjørte rundt Arna på grunn av veiarbeidet.

— Da vi kom til Vågsbotn var det blålys over alt. Minst 4-5 politibiler. Kassabilen hadde frontkollidert med en politibil, forteller han.

Han forteller at veien er stengt og at de måtte kjøre forbi ulykkesstedet på sykkelstien.

I kassabilen var det flere flasker med eksplosivt innhold. Disse ble fjernet av brannvesenet.