Like før klokken 20 dundret OnklPs monsterhit «Styggen på ryggen» utover Festplassen.

Tidligere hadde barneartistene Marcus og Martinus, kjekkasene i The Main Level, Erik og Kriss og Astri Smeplass varmet det småfrosne publikummet.

Kadetter fra Sjøkrigsskolen samlet inn penger til kreftsaken under konserten. Vinterlyd er et samarbeid mellom radiokanalen P4 og Kreftforeningen. Dette er tiende året på rad turneen arrangeres.

Mistet pappa

Hedersgjestene under konserten var 50 barn fra Treffpunkt, et tilbud til barn og unge som har mistet noen, eller er berørt av alvorlig sykdom i nær familie.

Ti år gamle Vilde Bang-Olsen var en av hedersgjestene.

— Jeg mistet pappaen min i desember, forteller hun til BT i en pause i konserten.

Med seg på Festplassen har hun med seg mamma, Tine Bang-Olsen. Da Vilde mistet pappa, mistet hun ektefellen, 44 år gamle Gard Bang-Olsen. Han måtte gi tapt mot kreftsykdommen i desember 2012.

Mange rammes

Vilde benytter tilbudet Treffpunkt. Tilbudet i regi av Kreftforeningen, retter seg mot barn og unge som opplever sykdom og død i familien.

— Det er fint at Vilde får møte andre barn som har opplevd noe av det samme hun har opplevd, sier Bang-Olsen.

- Opplever barn sorg annerledes enn voksne?

— Følelsen av sorg og tristhet kan nok være den samme, men dybden i forståelsen av hva som har hendt varierer, sier hun og legger til:

— Det finnes utallige måter å sørge på, noen barn blir veldig triste og gråter mye, mens andre holder mye inni seg. Voksne kan rasjonalisere og forsone seg med at kreft tar liv. Jeg tror mange voksne blir veldig praktisk orienterte, de skal plutselig håndtere mange oppgaver alene og holder seg selv gående på den måten, sier hun.

Møtte idolene

Hvert år opplever 700 barn å miste en av foreldrene på grunn av kreft. Det er mer vanlig å miste en far enn en mor, ifølge Kreftforeningen.

— Vi har Treffpunkt-arrangement annenhver uke. Her kan alle barn og unge som har opplevde å miste noen, eller har noen som er syke i familien, delta. Det er bare å ta kontakt, sier Liv Kari Honningdal, leder for Treffpunkt i Bergen.

Vilde og de andre barna fikk en spesiell opplevelse mandag. De fikk møte Marcus og Martinus og The Main Level til minikonsert før det braket løs på Festplassen klokken 18.

— Vi fikk ta bilder med dem og fikk autografene, sier en litt småfrossen Vilde på Festplassen i 19-tiden.

Konserten ble avsluttet litt over klokken 20.

VARMET PUBLIKUM: Erik og Kriss var noen av artistene på Festplassen mandag kveld.
Ørjan Deisz