– Beboerne vil saksøke alle som har hatt befatning med denne tomten. Det vil si Byggutvikling AS, dets styreformann Ole Rakner og eiendomsmekleren, sier advokat Morten Pind, som representerer beboerne.

En fikk hevet kjøpet

Han bekrefter at en beboer har klart å få hevet kjøpet av sin leilighet. Bakgrunnen er at beboeren gjorde avtale om å deponere kjøpesummen på sperret konto inntil klagesaken var avgjort. Tidligere i år ble det også oppdaget muggsopp i leiligheten. Beboeren flyttet da ut, og fikk en avtale om heving av kjøpet med Byggutvikling AS. Nå vil beboerne i de 14 andre leilighetene også ut.

I går kveld satt styret i sameiet i møte for å drøfte veien videre. Men det er ikke tvil om at de vil gå rettens vei for å komme seg ut av det som er blitt et årelangt mareritt.

– Alternativet er å vinke farvel til flere titalls millioner kroner, sier Pind.

Kravet mot Byggutvikling er oversendt Forliksrådet. Når det er ferdig behandlet der, blir det rettssak, tror advokaten.

Har ikke nok penger

Han tror ikke det finnes nok verdier i selskapet til å gi alle beboerne pengene tilbake og erstatning for økonomiske tap.

– Da vil regningen komme på minst 40 millioner. Så mye penger har ikke Byggutvikling. Derfor er vi nødt til også å gå på Rakner personlig og på eiendomsmekleren, som er forsikret, sier Pind.

Han er ikke i tvil om at det er utbygger og selger som må ta på seg alt ansvar for situasjonen som har oppstått.

– Kommunen advarte utbygger om at det ville være klokt å vente med å bygge til naboklagen var endelig avgjort. Dermed gjorde han det på egen risiko.

Dersom kommunen står på sitt vedtak, ser advokaten ingen annen løsning enn at tre av blokkene må rives.

– Leilighetene i toppetasjen forsvinner. Byggene må slankes og flyttes lenger vekk fra naboene. Jeg kan ikke se at det kan gjøres uten å rive vesentlige deler av byggene, sier han.