For to uker siden fortalte BT om «bosskrigen» i Bergen. Private selskaper anklager den kommunalt eide bossgiganten BIR for å utnytte sin markedsposisjon og for å drive prisdumping.

Advokaten til selskapet Ragn Sells AS har sendt brev til Bergens finansbyråd Henning Warloe (H). I brevet ber han kommunen undersøke hvordan BIRs datterselskap TH Paulsen kan tilby seg å sortere papir for BIR til en pris som er mer enn 20 prosent billigere enn kostprisen til Ragn Sells.

«Det er selvsagt mulig at TH Paulsen AS av en eller annen legitim grunn er i stand til å utføre oppdraget til en mye lavere kostnad enn Ragn Sells AS. Sannsynlig er det imidlertid ikke», skriver advokat Olav Hustad.

— Jeg kommer til å tilskrive styret i BIR, og har allerede snakket med styreleder Liv Røssland. Jeg vil be styret gi oss muligheten til å la kommunens innkjøpskontor undersøke anbudsrunden før anbudet tildeles. Da kan vi forhåpentligvis slå fast at tingene er som de skal, sier Warloe.

BIR har en stor monopoldel som samler inn og eier husholdningsavfall, og en del som konkurrerer med private aktører både om å samle inn og sortere næringsavfall samt sortere husholdningsavfallet BIR samler inn.

— Det er grunn til å vurdere denne strukturen og om det bør foretas en oppsplitting av konsernet. Ikke fordi BIR gjør noe galt, men fordi det kan skapes en situasjon vi ikke er helt komfortable med, sier finansbyråden.