I et halvt år har aksjonistene planlagt hvordan de skal møte Lidl når kjeden etablerer seg med seks butikker i Bergen, og to på Os og Stord.

Og de varsler kamp: De kan komme til å blokkere for varetransporten, og fysisk prøve å hindre varehusene å åpne. Alt skal gjøres for å prøve å tvinge tyskerne ut av Norge.

— Folk er forbanna. Vi er vanlige arbeidsfolk som er bekymret for at Lidl undergraver faglige rettigheter, sier en av aksjonistene, som ikke ønsker å stå frem med navn eller bilde i avisen.

Det gjør for øvrig ingen av aksjonistene. På grunn av at de varsler en aggressiv kamp mot Lidl, vil ingen av dem stå frem med navn.

Tysk storkapitalisme

Personen vi treffer er en 18 år gammel student ved Universitetet. Ved siden av studiene jobber han på Rimi. Selv om han mener at Rimi er hakket bedre enn Lidl, er han ikke imponert over vilkårene til for eksempel lærlinger.

I den ene baklommen har han et eksemplar av avisen Klassekampen.

Det er nemlig det dette dreier seg om. Klassekamp.

— Vi får en invasjon av tysk næringsliv og storkapitalisme som vil prøve å rive ned det arbeidsmiljøet som våre forfedre jobbet hardt for å bygge opp. Vi mener Lidls inntreden i Norge er uhyre dramatisk, sier han.

Han er redd for at norsk næringsliv må innrette seg etter Lidl for å kunne konkurrere mot tyskerne. Dermed frykter han en forverring av arbeidstakeres rettigheter på arbeidsplassen.

— Regjeringens forslag til ny arbeidsmiljølov passer som hånd i hanske til Lidls filosofi, mener aksjonisten.

BT skrev i går at Minde sjokoladefabrikk frykter konkurransen fra Lidl. De forteller at de ikke har sjanse til å konkurrere på pris. Samtidig viser de pågående priskrigene på brus og øl at dagligvarekjedene gjør så godt de kan for å forberede seg på konkurransen.

Vil søke jobb i Lidl

Aksjonistene har ikke tenkt å åpne aksjonen med vold, men vil prøve å løse problemene innenfra. Derfor vil de søke seg jobb hos Lidl, for å teste ut hvilke rettigheter man har som ansatt.

I vår meldte Lidl seg inn i Handel og Kontor.

— Vi kommer til å søke jobber og så fagorganisere oss. Hvis vi får sparken vil vi kjøre arbeidsrettssak og følge lover og regler. Vi vil prøve ut om de mener det de sier, sier 18-åringen.

Han og hans medaksjonister håper at bergensere vil boikotte Lidl, og tenke mer på solidaritet med arbeidstakere enn på billig ost og melk.

— Vi vil bruke forbrukermakt. Hvis ingen handler på Lidl, så må de stenge. Vi kastet ut tyskerne i 1945, og vi skal gjøre det igjen, sier han.

— Er ikke dette litt dramatisk?

— Det som skjer er dramatisk. Lidl vil undergrave arbeidernes rettigheter, sier han.

BT prøvde i går å få kontakt med Lidls administrerende direktør i Norge, Jesper Innes, men han ringte aldri tilbake.

<b>VIL AKSJONERE:</b> - Vi kjører en faglig kamp. Det er ingen vits i å gå om det politiske systemet for å prøve å stoppe Lidl, sier en av aksjonistene som varsler knallhard skyts mot Lidl i Bergen.<br/>FOTO: KNUT STRAND