— Voldsutsatte kvinner må få et sterkere vern. Akutt tvangsbehandling er det eneste tiltaket som har en sikker forebyggende effekt, sier Ragnhild Bjørnebekk ved Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo.

Voldsalarm og besøksforbud er ingen tilfredsstillende løsning for en kvinne som er i fare.

— Slike ad hoc-virkemidler kan ha effekt, men forebygger i for liten grad emosjonsdrap. Det viktige er at man sørger for en varig endring. Da er behandling den beste løsningen, mener forskeren.

Én av ti har opplevd vold

Rapporten «Vold i parforhold» fra Norsk institutt for by- og regionsforskning viser at svært mange norske kvinner har opplevd vold i parforholdet.

— Det mest interessante er at cirka ti prosent av alle kvinner har hatt en opplevelse av grov vold fra partner etter de fylte 15 år, sier Bjørnebekk.

Grov vold betyr i denne sammenheng at mannen har tatt kvelertak på kvinnen, truet henne med kniv eller annet våpen eller slått hodet hennes mot gulv, vegg eller en annen gjenstand.

Tre prosent av norske kvinner har opplevd vold under svangerskapet. Fem prosent har vært utsatt for vold i løpet av de siste tolv månedene.

— Forskningen viser at voldsbruken eskalerer under et samlivsbrudd. Separasjonstiden er en høyrisikoperiode. Personer som har et voldsmønster, kan i slike krisesituasjoner oppleve et totalt sammenbrudd i kontrollmekanismer.

Trigges gjennom media

Bjørnebekk mener at andre alvorlige og mye omtalte hendelser kan «trigge» menn som er i en kritisk situasjon.

— Vi ser ofte en opphopning av slike saker. Det betyr ikke at voldsutøvelsen ikke ville skjedd ellers, men at den kanskje kommer på et annet tidspunkt eller i en annen form, sier forskeren.

De siste ukene har flere drapssaker fått bred omtalte i norske medier. Felles for alle er at ofrene er kvinner, og gjerningsmennene er nåværende eller tidligere partnere:

30. november: En 54 år gammel kvinne og hennes 21 år gamle datter ble skutt og drept hjemme hos seg selv i Fredrikstad. Kvinnens eks-samboer (64) er siktet for dobbeltdrap.

27. november: Anne Sofie Blom-Pettersen (41) ble funnet død, nedgravd ved Tønsberg skytebane. Ektemannen (44) viste politiet hvor han hadde gravd henne ned. Han er siktet for drapet. Politiet mener offeret ønsket skilsmisse.

26. november: En 31 år gammel mann ble skutt og drept i sin egen leilighet i Brønnøysund. I tillegg ble en 27 år gammel kvinne alvorlig skadd da hun ble truffet av skudd fra haglgevær. Også en 64 år gammel mann ble beskutt. En 40 år gammel mann, som er 31-åringens bror og 27-åringens tidligere samboer, er siktet for et drap og to drapsforsøk.

17. november: En 25 år gammel kvinne ble drept med flere knivstikk i Prinsdal i Oslo. Hun var gravid i femte måned. Kvinnens mann (30) er siktet for drapet.