Mandag tar Skoglund saken opp i bystyret.

— Den type diskriminering som Børsen viste overfor disse thailandske kvinnene kan ikke aksepteres, sier Venstres gruppeleder Anders Skoglund.

Han reagerte sterkt da han leste gårsdagens oppslag i BT, der thailandske kvinner fortalte at de fredag ble kastet ut av Børs Café fordi en gjest stemplet dem som prostituerte.

- Fraskriver seg ansvar

Skoglund tar saken opp som et spørsmål til byrådet. Han mener den helt klart bør få konsekvenser for Børs Café.

— Jeg vil ta opp om vi kan reagere ved å ta fra dem skjenkebevillingen, sier han.

Skoglund ble rystet da han leste uttalelsene fra Børsens daglige leder, Emil Gjessing, som mener det ikke er til å unngå at kvinner feilaktig blir stemplet som prostituerte så lenge myndighetene ikke gjør mer med problemet.

— Dette er en ansvarsfraskrivelse av en annen verden. Forklaringen hans er så til de grader provoserende, og viser at de overhodet ikke vil forstå problemet.

Må forklare seg

De tre thailandske kvinnene som ble kastet ut av serveringsstedet troppet i går kveld opp på politihuset i sentrum for å levere sin anmeldelse.

— Vi anmelder Børs Café fordi vi føler oss krenket. Det er ikke lov å kaste noen ut fra et utested uten grunn, sier Nisa Lekpracha (38).

Ektemannen hennes forteller at de har fått flere reaksjoner fra folk som er opprørt etter å ha lest saken.

Gro Gaarder, som er sjef for skjenkekontoret i Bergen, har bedt Børs Café forklare seg om hva som skjedde.

— På bakgrunn av oppslagene har vi tilskrevet Børs Café og bedt om at de kommer med en redegjørelse, sier hun.

Gaarder forklarer at Børs Café risikerer et varsel om tilbakekalling av skjenkebevillingen hvis det viser seg at de har diskriminert gjestene sine.

— I så fall får stedet anledning til å rette opp forholdet. Hvis de ikke gjør det, kan de i ytterste konsekvens få inndratt serveringsbevillingen, sier hun.

Ifølge Gaarder kan ikke et serveringssted miste bevillingen på bakgrunn av kun ett tilfelle av diskriminering.

— Diskriminering må ha skjedd gjentatte ganger. Men ett tilfelle kan være nok for å bli straffet etter straffelovens bestemmelser, forklarer Gaarder.

- I tvil om alderen

Assisterende daglig leder Christian Valdes Carter avviser at det har vært snakk om diskriminering.

— Det var en diskusjon mellom dørvakten og kvinnene, og han ba dem om å gå, sier han.

— Men hvorfor ba han i det hele tatt kvinnene om å identifisere seg?

— Det er noe vakten gjør fra tid til annen når han er i tvil om alderen.

— Synes du selv, ut fra bildene, at kvinnene ser ut som om de er under 20 år?

— Det vil jeg ikke ta stilling til. Det er en vurdering vakten må ta, sier Christian Valdes Carter.

Søndag sa han til BT at vakten hadde bedt dem om å gå fordi den ene kvinnen var for beruset. De tre kvinnene, som er i alderen 32 til 40 år, sier de ikke hadde drukket en dråpe alkohol.

Fikk bot for diskriminering

Utestedet Down Town i Oslo ble i august dømt til å betale bøter etter å ha nektet tre afrikanere adgang.

Utestedet og dørvakten må betale henholdsvis 25.000 og 7500 kroner i bot. Oslo tingrett fant det bevist at de avviste tre personer på bakgrunn av deres etniske opprinnelse.

«Utelivsdiskriminering er et alvorlig samfunnsproblem. Slik diskriminering vanskeliggjør arbeidet for integrering av mennesker med fremmedkulturell bakgrunn, og virker ydmykende og fornedrende på dem som blir utsatt for det», står det i dommen.

ANMELDER BØRSEN: Tan Uri (fra venstre), Ketphet Pettersen og Nisa Lekpracha politianmelder Børs Cafe for diskriminering etter at de fredag ble kadtet på dør.
Høvik, Tor