Aung San Suu Kyi besøker Bergen søndag 17. juni. Turen til Norge er hennes første utenlandsreise siden 1988.

— Høydepunktet på programmet er folkemøtet på Torgallmenningen. Det er et møte vi vil bruke til å takke henne for den innsatsen hun har gjort for menneskerettighetene. Samtidig har hun sagt at hun ønsker å takke Raftostiftelsen og bergenserne, sier Therese Jebsen, daglig leder for Raftostiftelsen.

Håper på feststemning

Suu Kyi fikk Raftoprisen i 1990, og Nobels Fredspris året etter for sin kamp for menneskerettigheter og demokrati i Burma.

— Vi håper mange bergensere vil stille opp, og bidra til å skape festestemning, sier Jebsen.

Folkefesten på Torgallmenningen starter klokken 17.30. Suu Kyi vil holde en tale. I tillegg skal Fargespill ha et innslag med 60 barn på scenen, blant dem burmesiske barn, fiolinisten Ragnhild Hemsing skal spille og det vil bli andre kunstneriske innslag.

— Jeg tror det blir en vakker og verdig fest, sier Raftolederen.

Møter Raftostiftelsen

Hun oppfordrer alle bergensere til å møte, og til å ha på seg noe rødt. Rødt er fargen til Suu Kyis parti, NLD.

Mange burmesere kommer med busser til Bergen for å treffe frihetsforkjemperen. Disse vil få et eget møte med henne i bankettsalen på Hotel Norge.

Suu Kyi kommer til Oslo 15. juni, og skal der blant annet holde sitt nobelforedrag.

Når hun kommer til Bergen skal hun først til Raftohuset, som hun er beskytter for.

— Det er første gangen hun har et ordentlig møte med Raftostiftelsen. Selv om tre av oss har besøkt henne i Rangoon, blir det helt spesielt etter 22 år at en større gruppe i Raftostiftelsen får ha samtaler med henne. Hun har sagt flere ganger at Raftoprisen har en spesiell betydning for henne, ettersom det var den første prisen hun fikk, sier Jebsen.

- En moralsk søyle

På møtet vil de diskutere hvordan de kan støtte henne i arbeidet videre med utfordringene Burma står overfor.

— Hun ser på Raftoprisen som en pris fra bergenserne, og det er hennes ønske å få takke alle i Bergen.

Jebsen har tidligere møtt Suu Kyi i Rangoon.

— Hun er usedvanlig karismatisk og sterk. En moralsk søyle. Det er verdt å møte frem og oppleve henne. Kombinasjonen av styrke og ydmykhet gjør henne til et spesielt egnet forbilde, sier Jebsen.

Suu Kyi skal også til Storbritannia, der hun møtte sin ektemann mens hun studerte, samt til Sveits. Hennes mann, Michael Aris, døde i 1999, og hennes to sønner bor i Storbritannia.

— Jeg har alltid sagt at det første landet jeg vil besøke, er Norge på grunn av alt de gjorde for oss da vi gikk gjennom vanskelige tider, har Suu Kyi tidligere uttalt, ifølge NTB.