To litauiske menn på 30 og 25 år bør tiltales for grov menneskehandel, mener politiet. De to er siktet for å ha lurt minst fire barn til å bli butikktyver i Norge.

Barna, som alle kommer fra byen Taurage i Litauen, skal ha blitt lurt med løfter om jobb da de ble rekruttert til å reise til Norge. I stedet skal de ha blitt satt til å stjele i butikker. Hvis de ikke gjorde som de fikk beskjed om, skal bakmennene ha truet med å etterlate dem i Norge, har barna forklart.

Fengslet i over et år

I tillegg til menneskehandel, anbefaler politiet også at statsadvokaten tiltaler de to mennene for medvirkning til tyveriene barna har begått. Verdier for minst en halv million kroner skal ha blitt stjålet fra butikker blant annet i bergensområdet, Stavanger og Tønsberg.

— Vi mener det er et forsiktig anslag, sier politiadvokat Rudolf Christoffersen.

30-åringen ble pågrepet i Sund i mars i fjor, etter at politiet hadde spanet på ham i flere dager. Han har siden sittet varetektsfengslet.

30-åringen har forklart at barna ble sendt til Norge for å stjele, men at de visste hva de gikk til og gjorde det frivillig for å tjene penger.

I avhør har 30-åringen pekt ut den 25 år gamle landsmannen som den sentrale organisatoren bak tyveriene, og nektet for at han selv har bidratt til rekrutteringen.

25-åringen ble etterlyst internasjonalt. I desember i fjor ble han pågrepet i Polen, etter at han trolig lenge hadde oppholdt seg i hjemlandet.

Venter på utlevering

Norske myndigheter har begjært ham utlevert, men snart fem måneder etter pågripelsen er det fortsatt uklart når mannen vil komme til Norge.

— Han har samtykket til utlevering, så vi har regnet med det skulle gå relativt raskt å få ham hit. Det har vist seg å ikke stemme. Derfor har vi nå sendt saken over til statsadvokaten, med innstilling om at saken fremmes for retten selv om 25-åringen ikke skulle være på plass i Norge, sier Christoffersen.

25-åringen er ikke avhørt av norsk politi.

— Vi har ikke brukt ressurser på å reise til Polen, så lenge planen er at den siktede snart kommer til Norge, sier politiadvokaten.

Det har ikke lyktes BT å komme i kontakt med forsvarerne til de to siktede.

«Tyvenes by»

Opprullingen av saken startet sommeren 2009, da flere litauiske tenåringer gang på gang ble tatt for tyveri i Bergen. Politiet stilte seg spørsmålet om ungdommene kunne være utnyttet av bakmenn.

Barna har forklart at de skal ha blitt presset til å stjele fra butikkene åpnet til de stengte.

— Vi fikk ikke penger, og måtte stjele vår egen mat. Vi dro rundt hele tiden og måtte for det meste bo og sove i bilen, sa 17 år gamle "Lena", en av tenåringene, til BT i fjor vår.

Litauisk politi har bistått bergenspolitiet i etterforskningen, og har blant annet avhørt nærmere 20 personer i den litauiske byen Taurage – som blant litauere går under navnet "tyvenes by".

De avhørte knyttes til tyveriturer som de to siktede skal ha stått bak. Ifølge politiet skal turene være godt organisert, der både mindreårige og voksne i sårbare situasjoner fraktes til Norge og tilbake igjen etter endt oppdrag.