36-åringen fra Askøy ringte selv til politiet og varslet etter at han hadde drept sin mor Jorunn Marianne Knutsen (61) i hennes hjem på Follese i september.

Han ble pågrepet på åstedet. Kort tid etter pågripelsen ble han overført til psykiatrisk klinikk ved Sandviken sykehus, der han siden har vært innlagt mens han formelt sett er varetektsfengslet.

Nå har politiet sendt sin innstilling om tiltale i saken til statsadvokaten. De vil at mannen tiltales for forsettlig drap, men innstiller på at han dømmes til tvungent psykisk helsevern i stedet for fengsel.

Ifølge de psykiatrisk sakkyndige som har undersøkt 36-åringen, er han nemlig ikke strafferettslig tilregnelig. De konkluderer med at han var psykotisk i gjerningsøyeblikket.

— Jeg mener det er en riktig vurdering. Min klient er fortsatt under behandling, og blir ivaretatt på Sandviken, sier forsvarer Steinar Yndestad.

I januar kom Helsetilsynet med krass kritikk mot oppfølgingen 36-åringen har fått fra psykiatrien.

Han var pasient ved Øyane distriktspsykiatriske senter. I fem år før drapet var det ikke avklart hvem som hadde ansvar for medisineringen av ham. Årsaken skal ha vært mangel på psykiatere ved senteret.

Frem til august i fjor hadde 36-åringen jevnlige samtaler med psykiatrisk sykepleier, men ble aldri vurdert som psykotisk. Halvannen måned senere drepte han moren.

KNIVDREPT: Jorunn Knutsen (61) ble drept av sin egen sønn. Bildet er tatt for noen år siden. FOTO: Privat