— Om sommeren er det masse folk som går og tusler i byen. Hvorfor ikke tilby dem mat og drikke på selveste Fisketorget? spør fiskehandler Arnfinn Djukastein.

Sammen med de andre torghandlerne søker han nå kommunen om utvidede åpningstider på Fisketorget. Får driftsselskapet Neas det som de vil, kan torghandelen holde på til klokken 21 på hverdager i vinterhalvåret og til 23 alle dager i sommerhalvåret. Søknaden gjelder både Torghallen og selve torgflaten utendørs.

Fikk kjeft i fjor

I den eksisterende avtalen mellom Bergen kommune og Neas er åpningstidene satt til 07.00-16.45 i vinterhalvåret og til 19.45 i sommerhalvåret.

I august i fjor skrev BT om at mange torghandlerne ga blaffen i åpningstiden og holdt åpen matservering hele natten. Det fikk næringsbyråd Gunnar Bakke (Frp) til å reagere og kreve at åpningstidene ble overholdt.

Denne sommeren ønsker torghandlerne å være ute i forkant for å få økte åpningstider, forteller Bent Unneland, daglig leder i Fisketorget AS.

— Vi ønsker å tilfredsstille kundene våre. Det er mange som ønsker å spise om kvelden på Fisketorget, ikke bare kjøpe mat på dagtid, sier Unneland.

- Må få holde åpent

Han mener at det særlig i sommersesongen er stort behov for den type matservering som torghandlerne kan tilby.

— Kundeundersøkelsene våre viser at det er stor etterspørsel etter dette. Etter påske starter utesesongen, og da må vi kunne tilfredsstille turistene, som er det store markedet vårt i sommerhalvåret. Da er det viktig at vi ikke må stenge i det kundene kommer, sier Unneland.

- Er matservering på kveldstid en viktig del av omsetningen?

— Selvfølgelig betyr det en del for omsetningen. Men hovedpoenget er at vi må være konkurransedyktige i forhold til de mange andre tilbudene i sentrum. Da må vi få holde åpent når kundene er der, sier Unneland.

Ikke pølser

Arnfinn Djukastein vil berolige dem som frykter nye pølsekiosker og fast food på Torget.

— Her kan vi servere ferske reker, nykokt krabbe eller fisk med et glass hvitvin eller en øl til. Det må jo være flott for byen, sier han.

I søknaden skriver Arne Christian Landsvik i Neas at det også er behov for kundene å ha Fisketorget som et tilgjengelig matvare- og innkjøpssted etter endt arbeidsdag.

Næringsbyråd Gunnar Bakke sier at han er positiv til utvidet åpningstid.

— I fjor brukte vi kommunale retningslinjer for åpningstider, men jeg ser behovet for å tilpasse dem til sesongen. Så får vi komme tilbake til nøyaktige klokkeslett, og om vi skal legge inn andre kriterier i tillatelsen, sier Bakke.

Han er enig i at det i fjor ble for mye servering og for lite torghandel på Torget.

— Det handler om selve konseptet. Bystyret har bestemt at det skal være torghandel, så er det ikke definert hvor mye servering vi kan tillate, sier Bakke.

I fjor fikk torghandlerne kritikk for ikke å fjerne installasjonene sine fra Torget på kveldstid. Driftsselskapet Neas er i dialog med kommunen om hvordan Torget skal ryddes i år.

Synspunkter? Si din mening her.