— Jeg har lyst til å utrette noe, og ønsker å være en positiv kraft for Vestlandet og Bergen, sier Schjelderup.

Tidligere har han vært styreleder i Brann og politisk rådgiver for Anne-Grete Strøm-Erichsen under hennes tid som byrådsleder i Bergen. Nå ønsker 42-åringen selv å bli bystyrerepresentant, og bekrefter at han er spurt om å stå på nominasjonslisten til Ap for kommunevalget neste høst.

  • Dette er selvsagt noe jeg har tenkt gjennom, men spørsmålet om å stille fikk jeg først for to uker siden. Det er viktig å presisere at det er medlemmene i partiet som skal velge de endelige kandidatene - det skjer først i november, sier Schjelderup.

- Lær av Hardanger-saken

  • Vi må ta fatt på noen overordnede og langsiktige diskusjoner om Bergens fremtid. Både om hva vi skal leve av, hvilken rolle Bergen skal ha både på Vestlandet og internasjonalt.

Han mener Arbeiderpartiet må ta lærdom av hvordan saken om kraftutbygging i Hardanger er blitt håndtert.

  • Norge er jo et sentralisert land. Men samfunnet bygges også nedenfra, gjennom lokalt engasjement. Hvor sentralisert Norge skal være, bør bli en viktig debatt i årene fremover - og det er noe av lærdommen vi bør hente fra Hardanger-saken, sier Schjelderup.

Favoritt til toppkandidat

Det har lenge vært en dårlig skjult hemmelighet at 42-åringen er favoritt til å kapre listetoppen til partiet. Aps gruppeleder Terje Ohnstad har varslet at han ikke stiller til gjenvalg, og uttalte tidligere i sommer at han ser på Schjelderup som en veldig god kandidat til å overta vervet.

  • Jeg har sagt fra at jeg er klar for innsats, men det er nominasjonskomiteen og medlemmene som bestemmer veien videre, sier Harald Schjelderup, som til daglig er leder for Kavlifondet.

Per Rune Henriksen i nominasjonskomiteen ønsker ikke å kommentere Schjelderups kandidatur.

  • Nå venter en helt ordinær demokratisk prosess, sier komitélederen.

- Er Schjelderup favoritt til å toppe listen?

  • Det skal ikke jeg ha sagt noe om. Som et generelt utsagn kan jeg si at vi ønsker å få yngre folk inn på listen.

Grung i fylke og by

Forrige valgs ordførerkandidat Ruth Grung varsler nå at hun stiller til valg både i by- og fylkespolitikken.

  • Avhengig av hvor det blir aktuelt, vil jeg stille lenger nede på en av de to listene. Jeg har ingen spesielle erfaringer med Schjelderup, men jeg synes det er flott at det er flest mulig å velge mellom, sier Grung.

Synes du Norge er for sentralstyrt? Si din mening her: