Presis kl 15 i går ble 35-åringen fremstilt for varetektsfengsling i byen Almelo, etter å ha tilbrakt dagen i en celle i kjelleren i tinghuset. Allerede før fengslingsmøtet hadde norsk politi fått signal om at Hashin ville akseptere utlevering til Norge.

Det tok dommeren bare snaue 15 minutter å komme frem til at Hashin fortsatt skal sitte fengslet, frem til han blir overlatt til norske myndigheter.

— Han aksepterer å bli utlevert. Han vil tilbake til Norge, sier advokat Léonie D. van Meggelen, som representerte Hashin i går.

— Han ser ut til å ha det bra. Jeg er ingen lege, men han virker å være i god form, fysisk og mentalt, legger hun til.

Taushetsplikt

På grunn av taushetsplikt kan hun ikke si noe om hvilken forklaring Hashin har gitt, eller omstendighetene rundt pågripelsen. Det vil heller ikke statsadvokat Patricia H. M. van der Valk.

— Denne saken blir håndtert av norsk politi, og vi kan ikke gi noen opplysninger, sier hun.

I og med at 35-åringen nå samtykker i utlevering, unngår politiet en omfattende papirmølle ved at retten må ta stilling til spørsmålet. Van der valk sier det er få formaliteter som gjenstår før norsk politi kan komme og hente Hashin.

— Vi håper det vil la seg ordne i løpet av en uke.

Det samme gjør politiadvokat Knut Broberg i Sogn og Fjordane politidistrikt.

— Om en liten uke bør han kunne være på norsk jord, mener han.

Nye avhør

Politiet har ennå ikke avsluttet etterforskingen i drapssaken. Når Hashin får forklart seg om hvor han var og hva han gjorde natt til 28. oktober, må politiet blant annet gjøre nye avhør av tidligere vitner i saken.

Broberg ville i går ikke svare på om politiet venter på resultat av tekniske undersøkelser, eller om det er klarlagt hvorvidt Hedda Karterudseter ble seksuelt misbrukt i forbindelse med drapet.

Fremdeles er det uklart hvor Hashin har oppholdt seg de ti ukene som har gått siden drapet på Karterudseter. I går viste TV2 bilder av en boligblokk i Zwolle der den drapssiktede somalieren angivelig skal ha holdt seg skjult.

BT fant i går frem til blokken i Nicolaistraat, men ingen av beboerne har hørt om noen ved navn Hassan Hashin. De kjenner heller ikke til at det skal ha bodd noen afrikaner der.

I leiligheten der Hashin i følge TV2 skal ha holdt til, bor det en eldre kvinne. Beboerne BT snakket med var lettere overrasket over at blokken deres er fremstilt som base for en drapssiktet.

<b>PÅGREPET:</b> Somalieren Hassan Samriye Hashin er pågrepet, siktet for drapet på Hedda Karterudseter.
Politiet/Scanpix