Helene Hjertås, som er norsk men er bosatt i Kungsbacka i Sverige, dro på ferie til Phuket i Thailand 6. desember sammen med sin kjæreste. Planene om en idyllisk romjulsfeiring ble slått sønder da de voldsomme flodbølgene slo innover Karon Beach andre juledag.

Hjertås fikk reddet seg opp i hotellets andre etasje i siste liten. Nå takker hun en ukjent bergenskvinne for livet.

— Hadde det ikke vært for henne, ville vi ikke kommet oss bort i tide, sier Hjertås til BT.

Resepsjonen knust

71-åringen spiste frokost på hotellet Golden Sand Inns uterestaurant sammen med kjæresten og en venninne, da bergenskvinnen og hennes familie tilfeldigvis kom forbi.

— Vi la merke til henne fordi hun hadde så fint skjørt, og venninnen min ville kjøpe et slikt til barnebarnet sitt, forteller Hjertås.

Etter å ha pratet om skjørtet i noen sekunder, får kvinnen plutselig øye på kjempebølgen som skyller mot land.

— «Nå skjer det noe ute på havet. Vi må komme oss vekk,» sa hun, og fikk oss med opp i hotellets andre etasje, forteller Hjertås.

Vil takke

Like etter slo flodbølgen innover stranden med all sin kraft og gru. Hotellets resepsjon ble nesten fullstendig knust. Fire døde i restauranten hvor de like før hadde sittet og spist. Sammen med bergenskvinnen og en rekke andre, sto Hjertås på en altan i hotellets andre etasje og så ferieparadiset bli ødelagt.

— Det var et under at ikke hele hotellet raste i hop, sier Hjertås.

Vel hjemme i Sverige, ønsker Helene Hjertås å få takket sin ukjente redningskvinne for at hun fortsatt er i live.

— Ordene hennes reddet oss, det kjenner jeg i hjertet mitt. Vi hørte ikke et skrik, ingenting, sier Hjertås.

«Du reddet livet mitt!»

Kort tid etter flodbølgen så hun bergenskvinnen igjen, og utbrøt: «Godjenta mi, du har reddet livet mitt!»

Alt hun vet om sin redningskvinne, er at hun heter Rita, reiste sammen med mannen sin og deres to sønner. En av sønnene skal hete Martin.

— Da vi sto på altanen, fortalte hun at hun opprinnelig var fra Mo i Rana. Det husker jeg godt, for det er samme sted som jeg er fra, forteller Hjertås.

— Jeg har så lyst å få kontakt med henne, for å få takket henne ordentlig enda en gang, sier Hjertås.

Er du Rita, eller kjenner du henne? Ta kontakt med Bergens Tidende på telefon 02211, send en tekstmelding til 2211, eller send en e-post til 2211@bt.no.