• SISTE: 2000 samlet i sorg på Askøy Bergen kommune vil dokumentere for ettertiden hvordan det nå ser ut på Den blå steinen på Kong Olav V Plass.

Mandag omkranset 30.000 mennesker området ved steinen under en sørgemarkering.

Jeg har selv vært der og lagt ned en blomst, det var utrolig rørende. «Den blomstrende steinen» er et utrolig flott initiativ Ola Henning Målsnes i Bergen kommune

— Vi diskuterer allerede hvordan vi skal ta vare på Den blå steinen slik den nå ser ut, sier Ola Henning Målsnes, fungerende informasjonsansvarlig i Bergen kommune.

— Jeg har selv vært der og lagt ned en blomst, det var utrolig rørende. «Den blomstrende steinen» er et utrolig flott initiativ, sier Målsnes.

Byarkivet tok initiativ

Kommunen har fått innspill fra sin arkivmyndighet, Bergen byarkiv, om at Den blå steinen, slik den nå fremstår som sørgested etter Utøya- og Oslo-terroren, bør ivaretas for ettertiden.

— Vi har gitt klar beskjed om at ingenting skal ryddes fra steinen før kommunen ved byrådsleders avdeling gir beskjed, sier Målsnes.- Vi vil i hvert fall dokumentere steinen med fotografier, hva mer som kan bli aktuelt er ikke avklart.

- Hva skal dokumenteres?

— Alle blomstene, de tente lysene. Alle hilsenene som er skrevet og lagt ned der. Vi skal ha et større møte om dette torsdag, faktisk, sier Målsnes.

Etter kong Olavs død i 1991 tok Riksarkivet ansvar for ådokumentere «spontanalteret» på Slottsplassen. Alle barnetegningene oghilsenene som lå i snøen er nå i arkivet til Slottet.

Hvor lenge?

Et annet spørsmål kommunen må ta stilling til er hvor lenge Den blå steinen skal ha den sørgefunksjonen den har nå.

— Det er vanskelig å si når vi bør gripe inn. Det kommer stadig flere navn på dødsofre, da venter vi at flere vil bruke steinen til å markere sin sorg. Det er vanskelig å si når folk blir ferdige med å villebruke Den blå steinen som de gjør nå. Foreløpig har vi bare gått ut med at steinen inntil videre ikke skal ryddes.

— Akkurat hvordan vi skal gjøre dette, kan jeg ikke svare på nå.

Ikke mer halv stang

I går, tirsdag, var siste dag med flagging på halv stang påkommunale flaggstenger.

Kondolanseprotokollene på rådhuset og hos Fylkesmannenblir liggende fremme til fredag.

Hva mener du bør gjøres? Diskuter under:

KJÆRLIGHET: Som svar på all ondskapen.
ØRJAN TORHEIM
KAN IKKE: «Demokratiet kan ikke knuses!» står det på denne plakaten.
ØRJAN TORHEIM