Klokken 02.50 natt til onsdag, på Grimstadveien i Fana: Politiet stopper en 26 år gammel Fana-mann. Det viser seg at han mistet førerkortet i 2007 — og ikke har fått det tilbake siden.

Tatt 14 ganger

Det har langt fra hindret mannen i å sette seg bak rattet i etterkant.

— Så langt er han tatt for 14 tilfeller av kjøring uten førerkort, sier politiadvokat Kjersti Katrine Svendsen i Fana-politiet.

I september i fjor ble mannen dømt for fire tilfeller av «lappeløs» kjøring, noen av dem i ruspåvirket tilstand. Han fikk samfunnsstraff.

I dommen, som nå er anket av politiet, fikk 26-åringen også inndratt tre biler.

Hvis dommen blir stående, betyr inndragning at bilene selges - og at inntekten går til statskassen.

— Siden dommen i september har vi beslaglagt tre andre biler fra mannen. Han gir seg ikke. Nå må vi trekke ham for retten igjen, med påstand om å inndra de tre bilene vi har i beslag. Poenget med det er å ta bilene vekk fra ham, så han ikke kan kjøre dem. I tillegg mister han jo også verdien av bilene, kanskje kan det ha en preventiv effekt i seg selv, sier Svendsen.

Ifølge Svendsen skal Ingen av bilene som er beslaglagt ha særlig stor verdi.

- Flaks ingen skadet

Svendsen er ikke nådig i sin dom over 26-åringens oppførsel i trafikken.

— Han viser en total mangel på respekt for lovgivningen. Det er farlig, spesielt når han kombinerer med rus. Etter mine begreper er det bare flaks at han ikke har skadet noen, sier politiadvokaten.

Hun tror mange innbiller seg at kjøring uten førerkort kun fører til bot.

— Folk bør vite at de også kan miste bilen ved gjentatt kjøring uten førerkort. Og det skal ikke mange ganger til før det blir snakk om fengselsstraff, sier Svendsen.

Betinget dom vil si at du slipper fengsel i utgangspunktet. Men tas du for nye forhold i en fastsatt prøvetid, kan dommen bli omgjort til opphold bak murene.

- Overreaksjon

bt.no fikk onsdag formiddag ikke kontakt med 26-åringen.

Advokaten som skal representere ham i ankesaken, Line Hvitdtsten Ingebrigtsen, sier det er en del spesielle forhold i saken.

— 26-åringen har hatt en vanskelig oppvekst og et rusproblem som følge av det. Han er nå under behandling og rehabilitering, sier Ingebrigtsen.

- Hvorfor driver han og kjører uten førerkort?

— Det kan jeg ikke kommentere.

- Hva tenker du om at politiet vil ta bilene fra 26-åringen?

— Jeg synes det er uforholdsmessig, en overreaksjon.