Les også:

Vått og kaldt og svømmedyktige overalt

Senterpartiets Kjersti Toppe mener nasjonale prøver i svømming er helt nødvendig.

– Ti timer svømmetrening i løpet av ti år på skolen, er ikke det nok til å bli svømmedyktig, sier Toppe.

Senterpartiet stiller seg bak kravet fra Norges Svømmeforbund, som har foreslått å innføre nasjonale svømmeprøver for alle landets tiåringer.

– Hvorfor har dere ikke heller fylt badebassengene i løpet av de fire årene Sp nå har vært i regjering?

– Vi må gjøre begge deler. Poenget er at det ikke er nok fokus på de manglende svømmeferdighetene til barn og unge. Selv om vi sitter i regjering, kan vi jo ikke la være å si fra, sier Toppe.

– Pressmiddel

At landsomfattende svømmetester kan bli kostbart, er intet hinder for Toppe.

– Dette må vi ta oss råd til. Vi må synliggjøre behovet for skikkelig svømmeopplæring. Det vil også kunne være et pressmiddel mot regjering og kommunen for å få til en prioritering. Se på antall fotballbaner og haller. Alle må lære seg å svømme, men alle må nødvendigvis ikke spille fotball, sier Toppe.

– Har ikke foreldrene et ansvar for å lære barna å svømme?

– Det er i skolen vi må få til svømmeopplæring. Å sende ungene på kurs er ganske dyrt. Jeg har selv betalt tusenvis av kroner for kurs til egne barn, og det er det ikke alle foreldre som har råd til. Dette handler om liv og helse, og da må vi ta et økonomisk ansvar. Å forebygge drukningsulykker er viktigere enn at ungene spiller fotball i gymtimen, sier Toppe.

Tredobling i Os

I Os sitter Frp-ordfører Terje Søviknes og antyder at Sp-forslaget kan bli et mageplask.

– Om det er verdt å bruke masse penger på å teste svømmeferdighetene til tiåringer, er jeg usikker på. Det viktigste er at skoleeier, altså kommunen, kan tilby tilstrekkelig med basseng og svømmetimer til barn og unge, sier Søviknes.

Etter at Osbadet åpnet i 2006, har barn og unge i kommunen fått tredoblet svømmeopplæringen. Ordføreren mener at nok timer i bassenget er viktigere enn svømmetester.

– Nivået blant elevene er blitt atskillig bedre etter at vi fikk det nye bassenget. Nå får de ett års svømmeundervisning både på småtrinnet, mellomtrinnet og i ungdomsskolen, fastslår Søviknes.

100.000 besøkende

Os kommune har 16.000 innbyggere, og Osbadet har hele 100.000 besøkende i løpet av et år. Av disse utgjør skoleelever vel en tredjedel.

– Dessuten har vi terapibasseng, vannsklie og babysvømming, så det er stor aktivitet. Vi angrer ikke på at vi bygde Osbadet, som kom på 70 millioner kroner. Driften har også gått bedre enn forventet, konstaterer ordføreren.

– Normalt er nasjonale prøver innrettet for å stimulere elevene. Hvis man i stedet skal bruke resultatet til å tvinge kommunene til å bygge basseng, må man heller stille krav gjennom lovverk og forskrifter for å fylle opp basseng og bygd nye, sier Søviknes.

– Høyere nivå nå

I Os finner vi også Elin Austevoll, som vant sølv i svømme-EM i 1996 på 50 meter bryst. Hun har også deltatt i OL og VM, og er nestleder i Os Svømmeklubb.

– Tilgang på basseng er helt avgjørende for både interesse og svømmeferdigheter. De som nå begynner på nybegynnerkurs hos oss, er generelt på et mye bedre nivå enn førstegangskullene var da vi åpnet i 2006, sier Austevoll.

– Samtidig er det veldig varierende hvor stort utbytte barna har hatt av svømmeundervisningen. Vi får unger på kurs som kan svømme, men som ikke er trygge i vannet. Derfor er det så viktig med riktig undervisning og veiledning av dem som skal drive svømmeopplæring, sier Austevoll.

En god ide å svømmeteste tiåringer? Si din mening her.