— Vi vet at også dette tiltaket medfører store praktiske konsekvenser i hverdagen for mange mennesker, men vi håper dette vil løse den akutte forurensingssituasjonen på Danmarks plass, sier byrådsleder Monica Mæland, som understreker at kommunen vil informere bredt om eventuelle tiltak når de faktisk skal iverksettes.

Danmarks plass

Utrykningskjøretøy får krysse når de kjører med blålys, ellers skal trafikken kun gå rett frem over Danmarks plass mot nord og sør. Det vil også være mulig å svinge inn i Michael Krohns gate når man kommer fra nord.

Bergen kommune forsøker også andre tiltak, men ønsker i det lengste å unngå datokjøring.

— Bergen sentrum har ikke de utfordringene med luftforurensning som Danmarks plass har. Derfor vil vi målrette tiltak mot Danmarks plass. Vi håper at dette tiltaket vil ha en effekt. Hvis det ikke får den ønskede effekten, vil vi vurdere flere tiltak, sier Mæland.

Kompiskjøring Mæland oppfordrer folk til å kjøre sammen så langt det er mulig. Tall fra Statens vegvesen viser at det i 80 prosent av bilene bare sitter én person.

Luftmålingene i dag er relativt gode, men kommunen overvåker situasjonen nøye. Fredag formiddag er det et nytt møte. Situasjonen og værvarselet avgjør om krysset på Danmarks plass blir stengt.

— Om forurensingen er lav, gjør vi det ikke, sier Mæland.

Mer trafikk i november

Ferske tall fra Statens vegvesen viser at trafikken i Bergen fortsetter å stige.

98.397 kjøretøy passerte bomringen i november. Det er nesten-rekord, bare i juni i år har tallet vært høyere.

Sentrumsrettet trafikk gikk noe ned, men gjennomgangstrafikken utenfor bykjernen øker jevnt og trutt.

Hva mener du om tiltakene? Si din mening her.