— For oss begynner ikke helgen før lørdag klokken 16.00. Det er urettferdig i forhold til andre yrker, der helgen begynner fredag, sier Frank Villanger.

Onsdag morgen går han trolig ut i streik, sammen med rundt 145 andre fagorganiserte ved Radisson SAS Hotel Norge. I motsetning til det som er situasjonen ved en rekke andre norske hoteller, er det mange nok organisert ved SAS-hotellet til at det må stenge dørene ved en streik. Det skjedde senest for to år siden, da Bergens største hotell var stengt i seks dager.

Kvelden begynner klokken 21.00

Ifølge Hotell- og restaurantarbeiderforbundet var det spørsmålet om ulempetilleggene for helge-, kvelds- og nattarbeid som førte til bruddet i meklingen tidlig søndag morgen.

Forbundet krever at ulempetiden skal utvides med til sammen 14 timer i uken, og at satsene skal økes. I dag blir det gitt seks kroner timen i tillegg for kveldsarbeid (etter klokken 21.00), 15 kroner i tillegg om natten (klokken 1.00 til 6.00) og 16,50 i helgen fra lørdag klokken 16.00.

Når Villanger lager mat til gjestene på Hotel Norge, får han altså først ulempetillegg etter klokken 21.00 om kvelden, og da får han seks kroner timen.

— Det er altfor lite i forhold til arbeidssituasjonen. Satsene har stått stabilt i mange år, så jeg følte at det absolutt var viktig at det blir tatt med nå, sier Villanger.

Lavlønnsyrke

Med alle tillegg har Villanger en årslønn på 210.000 kroner etter 11 år i yrket. Han er dermed en av de mange lavtlønte i bransjen som vil få glede av et lavlønnstillegg. Før bruddet hadde arbeidsgiverne gått med på et lavlønnstillegg på to prosent, i tillegg til et generelt tillegg på 2,75 prosent.

For mange av Hotell- og restaurantarbeiderforbundets medlemmer ville det med andre ord gi 4,75 prosent tillegg. Det er trolig mindre enn industriarbeiderne får når lokale tillegg blir regnet med, noe som var medvirkende til bruddet, sier sekretær Jan Kåvin i Hotell- og restaurantarbeiderforbundet.

Sympati for arbeidsgiver

Hotell- og restaurantbransjen er svært arbeidsintensiv, og arbeidsgiverne mener bransjen er i ferd med å knekkes av det høye norske lønnsnivået.

Villanger har forståelse for arbeidsgiverne på dette området, og hadde helst sett at de ikke måtte gå til streik. Han mener det likevel ikke er rett at de ansatte i bransjen skal ha dårligere lønn enn andre.

— Vi er uansett en lavlønnsgruppe i forhold til andre her i landet, sier han.

HÅPER PÅ ET LØFT: Etter 11 år i yrket tjener kokk Frank Villanger 210.000 kroner i året, med alle tillegg. Han håper lønnsoppgjøret vil gi et løft, selv om han helst skulle unngått å streike.
Foto: Roar Christiansen