I januar var Høyres ordførerkandidat Herman Friele på ordførerskole hos Oslo-ordfører Per Ditlev-Simonsen. I helgen var det gjenvisitt. Fredag var de to ordførerkandidatene på flamencokonsert i Grieghallen, og lørdag var det tur på Fløyen der de møtte BT.

Mens selv om Friele kan lære mye av Ditlev-Simonsen, henter han også inspirasjon andre steder. For noen uker siden var han i New York og hilste på ordføreren der.

— Han fortalte at det var forbudt å drive en by med underskudd. Det skulle det vært i Norge også, sier Friele.

Og det å kvitte seg med det kommunale underskuddet vil bli en av Frieles viktigste kampsaker hvis han blir ordfører. Og han tror det er han og Høyres byrådslederkandidat Monica Mæland som best vil få det til.

Vil snu alle stener

— Både i politikken og i bedrifter er det slik at når man har styrt i 16 år og kjørt seg opp i et hjørne, må det nye mennesker til, sier han.

Nylig ble det kjent at Bergen ligger an til et underskudd på 300 millioner kroner i år. Friele tror det blir større, 400-500 millioner.

— I det øyeblikket vi kommer inn i byråd og får ordførerstolen skal vi snu på alle stener for å kutte kostnader. Men det er lettere når du er ved spakene enn utenfor, sier han.

Men selv før han er «in office» vet han hva Bergen i hvert fall ikke har råd til.

— Vi sitter i dag med aksjer i BKK som gir to prosents avkastning. Hvis vi selger disse og setter pengene i banken, vil det gi 100 millioner årlig i merinntekt. Og det vil ikke påvirke strømprisen, sier han.

Frykter bybanen

Han er også skeptisk til bybanen.

— Man må tenke seg nøye om før man begynner med bybanen. Da må man være sikker på at den kan drives uten kommunale tilskudd. Hvis ikke staten kan garantere det, kan vi få betydelige utgifter, sier han.

Oslo-ordføreren støtter denne advarselen.

— I Oslo fortsetter bilistene å betale kollektivsatsingen mens statens bidrag reduseres. Oslo har dårlig erfaring med Stortinget og med staten, sier Ditlev-Simonsen.

Friele er også villig til rokke ved en av Høyres hellige kuer, nemlig eiendomsskatten, som Bergen Høyre har programfestet å fjerne.

— Bergen har en eiendomsskatt som er blant de høyeste i landet. På sikt bør denne fjernes, men jeg kan ikke se at vi har råd til å gjøre det i dag, sier han.

En sjanse

Han mener også bydelsreformen har kostet Bergen mye, og er enig i Høyres program om å avvikle dagens ordning.

— I Oslo har vi gode erfaringer med bydelsordningen, skyter Ditlev-Simonsen inn.

— Da er kanskje dere mer kompetente til å gjennomføre reformer, svarer Friele, som er lite imponert over det sittende byrådet i Bergen.

I tillegg mener Friele det er penger å spare på å konkurranseutsette kommunale tjenester.

Selv om det er mye han ønsker å utrette, gir han seg selv bare en sjanse til å bli ordfører.

— Det er nå eller aldri, sier han.

ORDFØRERKANDIDATER: Oslo-ordfører Per Ditlev-Simonsen og ordførerkandidat Herman Friele er i gang med valgkampen. I går var det pressekonferanse på Fløien Folkerestaurant.<br/>Foto: Helge Sunde