• Bybanen blir valgkampsak for Frp i 2007. Vi skal gjøre vårt ytterste for å stoppe den. Hvis velgerne gir oss mandat, vil vi sette makt bak kravet, sier Arne Sortevik (Frp) etter at Stortinget i går vedtok Bergensprogrammet.

— Når kommunevalget finner sted i 2007, er ikke bybanen ferdig bygget. Ifølge planene blir den ikke det før i 2009. Derfor vil det fortsatt være mulig å stoppe hele prosjektet i 2007. Vi vil gi bergenserne en tydelig melding om at de fortsatt har mulighet til å stoppe «somletrikken», men da må de stemme Frp ved kommunevalget, sier Arne Sortevik til Bergens Tidende.

Hamret løs på prosjektet

Frp-politikeren hamret i går løs på hele prosjektet, både fra Stortingets talerstol og overfor Bergens Tidende.

— Traseen vil være bygget, men den vil vi bruke på en annen måte - til busser, taxi, utrykningskjøretøyer og kanskje lettere varetransport. På den måten vil vi få større transportnytte, sier han, og legger til at «bybanen ikke er svaret på utfordringene Bergen står overfor».

— Utfordringen ligger i gjennomgangstrafikken fra øst til vest og fra nord til sør. Bybanen hjelper ikke på dette. I tillegg er matebussystemet det legges opp til, et svart hull. Det er ikke grundig nok utredet, sier Sortevik, som mener «stortingsflertallet trer løsningen, som innebærer tre milliarder kroner i bompengefinansiering, ned over bergensernes hoder».

Navarsete ikke skremt

Samferdselsminister Liv Signe Navarasete trekker på skuldrene over truslene fra Frp og Sortevik.

— Velbekomme, hvis Frp satser på dette som valgkampsak. I tre valgkamper har velgerne hatt mulighet til å støtte Frp i deres syn. De har valgt ikke å gjøre det. Det eneste som kan forhindre bygging av bybane nå, er at uforusette, dramatiske ting skjer. Men ingenting tyder på det. Bybanen er på skinner etter dagens vedtak, sier Navarsete til Bergens Tidende.

Samferdselsbyråd Lisbeth Iversen sier at bybanen bare kan bli stoppet hvis Frp «får eneveldig styre i Bergen».

Utenforpartiet Frp

— Fremskrittspartiet står ikke for fremskitt. Frp kan ikke bare stoppe bybanen. Hele bergensprogrammet vil da bli skrinlagt, og det er ingen andre partier villige til å være med på. Resultatet er at Sortevik og Frp plasserer seg på gangen i forhold til alt politisk samarbeid i Bergen. Arne Sortevik bør tenke seg om. Vil han være med og utforme politikken i Bergen, eller vil han sitte på galleriet. Jeg synes han er surmaget og lite visjonær. Dessuten regner jeg med at Frp og Arne Sortevik har respekt for det et flertall på Stortinget har bestemt, sier Iversen.

Saksordfører Truls Wickholm (Ap) sa i Stortinget i går at bybanen vil redde Bergen fra kork, kaos og kø, og at Frp forsøker å føre Bergens befolkning ut i mørket ved å legge opp til billige politiske poenger.

SVs Ågot Valle understreket at partiets mål er bybane i alle himmelretninger, mens Venstres Lars Sponheim gratulerte Bergen og innbyggerne med vedtaket. Aps Olav Akselsen slo fast at «Bergensprogrammet er et program for en sunnere by».