Luftkvaliteten ble et hett tema i budsjettinnspurten, og i formiddag presenterte Ap, KrF, Sp og Venstre hvilke tiltak de mener er nødvendig for å redusere trafikkbelastningen på utsatte dager i vinterhalvåret.

Et av de planlagte tiltakene er at bare biler med oddetall — eventuelt partall - i nummeret skal få passere bompengeringen slike dager. Resten må ta bussen eller komme seg til og fra byen på andre måter.

Støvlokk til besvær

Restriksjoner på biltrafikk har lenge vært SVs hjertebarn, og i år fikk saken ny aktualitet på tampen av budsjettforhandlingene med byrådspartiene.

— Vi sitter jo og forhandler i 14. etasje på Rådhuset, så det er ikke til å unngå at vi ser støvlokket som ligger over byen. Dette er en ekstrem situasjon, sa varaordfører og Aps sjefsforhandler Terje Ohnstad i går kveld.

— Rent generelt mener vi at det trengs konkrete tiltak til forbedringer, sier han.

SV jubler

SV-representant Tom Skauge har lenge kjempet for slike tiltak, og i dag var han i godt humør.

Skauge ivrer dessuten for piggdekk-forbud, slik Oslo innførte for et par år siden. Et mildere, men dyrere tiltak vil være å redusere busstakstene drastisk på dager med høy forurensning.

Venstre vil stenge

Bergen Venstre sluttet seg i går til SV og krevde et bilfritt sentrum, i hvert fall på dager der luftkvaliteten er i fare.

— Vi kan i første omgang innføre bilfritt sentrum på dager hvor luftkvaliteten er dårligere enn vanlig, men målet må være et helt bilfritt sentrum, sier Henrik Glette, leder i Bergen Venstre.

bt.no kommer tilbake med mer.

FORURENSNING: Slike dager kan det bli forbudt å ta bilen til sentrum.
ARKIVFOTO: HELGE SUNDE