Selvmord har lenge vært et problem både fra Askøybrua og Sotrabrua. Siden i sommer har flere unge mennesker valgt å ta sitt liv på denne måten.

Nå vil Knut Hanselmann, nestleder i styret for Askøybrua AS, utstyre broen med høyere rekkverk. Lensmann Harald Andersen vil ha et nett under.

Kjenner tragediene

— Gjerdet på Askøybroen er bare 130 centimeter høyt. De fleste mennesker kan bare skritte over. Ved å heve rekkverket til to meter ville vi i alle fall kunne redde noen av dem som hopper på impuls, sier Knut Hanselmann. Hanselmann bor like ved broen på Askøysiden, og har fått oppleve selvmordstragediene på nært hold.

— Jeg kjenner til en del av dem som har hoppet, eller familiene deres, forteller han. - Dette er ofte unge folk, og det er ufattelige tragedier. Vi mener at gjerdet på broen rett og slett er for lavt og bør heves. De fleste av selvmordene har nok vært planlagt. Men kan vi bare stoppe en eneste impulshopper, så er det verdt pengene.

Hanselmann har inntrykk av at selvmordshoppene kommer i bølger, og at de har opplevd en slik nå nylig. Og bare sist sommer/høst kjenner han til tre unge som valgte å ta sitt liv på denne måten.

— Jeg er rett og slett skremt over disse selvmordene blant de unge. Jeg er også redd for at medieomtale kan gi smitteeffekt, men på den andre siden kan ikke dette ties i hjel.

Video sparer arbeid

Lensmann Harald Andersen i Laksevåg har på sin side hentet inspirasjon til forslaget om sikring med nett fra høye bygninger i utlandet. Blant annet hadde tvillingtårnene i World Trade Center slike nett. De består av netting som er så finmasket at den er vanskelig å klatre i, og på toppen er det piggtråd. Nettet skal være formet som en bue under broen.

— Det er ikke sikkert det blir så vakkert akkurat. Men det er i hvert fall effektivt, sier Andersen. Han skal ta forslaget opp med Vegkontoret og håper de blir med på det. Da Andersen ville overvåke broen med videokamera, sa Vegkontoret nei.

— Det hadde vært svært nyttig for oss å ha overvåkingskamera på broen. Da kunne vi ha sett om noen hadde hoppet, og hvor de hadde hoppet. Problemet er ikke bare at enkelte hopper fra broen, vi må også rykke ut i full skala når noen sier at de skal hoppe eller legger fra seg brev om at de har hoppet. Hvis vi hadde hatt kameraer, kunne vi ha sett om det stemte. Det hadde spart oss for mye og dyrt arbeid, sier Andersen.

Skremmende med de unge

— Så selvmordsbrev og trusler utløser samme aksjon som om noen hopper?

— Vi har ikke noe valg, Vi må starte leteaksjon samtidig som vi også må etterforske om vedkommende virkelig har hoppet. Dette blir fort svært ressurskrevende. Og det er ikke sjelden at vi finner personene det gjelder helt andre steder. Men da er jo allerede en storstilt leteaksjon i gang. Med egne båter og mannskap, bistand fra frivillige, og varsling av skipstrafikken. Det er ganske store ressurser som brukes. De burde vi hatt muligheten til å bruke på andre saker.

— Hvor mye kan en slik aksjon koste?

— Det varierer naturligvis. Men 100.000 kroner kommer vi utrolig raskt opp i.

— Hvor mange har dødd etter å ha hoppet fra Askøybroen?

— Det vil jeg ikke si. Men vi har funnet igjen alle de som virkelig har hoppet. Askøybroen er bare en av flere metoder for selvmord. Det som bekymrer meg mest er at så mange unge mennesker velger å ta livet sitt. Det dør dobbelt så mange av selvmord her i landet som i trafikkulykker. Det er det for liten oppmerksomhet rundt, synes jeg.

Belastende

Andersen har arrangert kurs for politifolk for å forberede dem på å ta hånd om selvmordskandidater som for eksempel står klare til å hoppe fra broer.

— Det er ikke til å komme fra at dette er belastende for mannskapene våre. Det er ikke enkelt å skulle nærme seg et desperat menneske som står på utsiden av broen, kanskje med dårlig fotfeste. Men vi redder nå inn en del sjeler. Jeg har nylig selv fått snakket tilbake en kvinne som sto klar til å hoppe fra en bro. Noen ganger lykkes det ikke. Det er kanskje det aller verste, å se at et menneske du har hatt kontakt med bare forsvinner på denne måten. Vi har spesialutdannete forhandlere, men det er ikke alltid vi rekker å få dem frem tidsnok. Da må våre patruljer ta hånd om disse situasjonene selv.

LAVT GJERDE: Å hoppe fra Askøybrua er bare en av mange måter å begå selvmord på. Men det skal bare relativt enkle tiltak til for å forhindre i alle fall noen av tragediene.FOTO: KNUT STRAND