Hjartåker ønsker vedtaket prøvd for retten, og har bedt Bergen tingrett om å gi Helse Vest et midlertidig forbud mot å avslutte behandlingen inntil vedtakets gyldighet er prøvd. Men onsdag bestemte retten at den ikke kan gi et slikt forbud.

Selv om denne beslutningen kan påkjæres, kan ikke dette hindre Haukeland Universitetssykehus i å avslutte behandlingen av fireåringen. Kristina kan dermed blir koblet fra apparatene som holder henne i live og dø mens familien hennes venter på at retten tar stilling til påkjæringen.

Brudd på etiske regler

I en pressemelding, skriver Hjartåkers advokat Tor Lars Onarheim at Helse Bergens beslutning etter hans mening ikke støtter pasientrettighetsloven, og heller ikke legenes etiske regler.

— Legenes etiske råd har pekt på at man først etter seks måneder kan fastslå at den tilstand foreligger som legene mener at Kristina er i. Legene i Helse Vest trengte under to uker på sin konklusjon i denne saken. Helsetilsynet ser bort fra alternative syn. Her fokuseres det kun på informasjon som støtter legenes beslutning, tatt allerede 12 dager etter ulykken, mener han.

Legene ved sykehuset mener behandlingen er nytteløs og plagsom, og at den må avsluttes.

— Våre beste eksperter innenfor området har vurdert saken. Også eksperter fra Rikshospitalet og Ullevål har vært inne i saken. Helsetilsynet, som skal følge med på alt vi gjør, har ikke hatt innsigelser verken mot behandlingen, gjennomføringen eller konklusjonen, sier viseadministrerende direktør Steinar Kvinnsland i Helse Bergen.

Konen døde

Hjartåker hevder han flere ganger hatt kontakt med sin bevisstløse datter.

— Jeg sa: Når jeg teller til tre, må du knipe hånden min. Det gjorde hun, sier han til TV 2 Nyhetene.

En annen gang mener Hjartåker at datteren vridde på hånden etter at han hadde bedt henne om å gjøre det.

Oddmund Hjartaker satt oppe og jobbet da jordraset traff rekkehuset i Hatlestad terasse natt til 14. september i fjor.

Først fikk han hentet ut sin to måneder gamle sønn og sin to år gamle datter. Men Kristina sov på rommet sammen med moren, og begge to var fullstendig begravd av jordmassene. De to ble gravd frem og brakt til Haukeland Universitetssykehus, men to dager senere døde Hjartåkers kone. Kristina har ikke vært våken siden ulykken.

Bergen tingrett avslo onsdag Oddmund Hjartåkers krav om å gi Helse Vest et midlertidig forbud mot å avslutte behandlingen av datteren hans Kristina.
Rune Sævig