– I de sakene hvor det er bevist at asylsøkere selger narkotika, men hvor det ikke er grunnlag for varetektsfengsling, må det være en mulighet for å plassere dem et sted hvor vi vet hvor vi har dem, inntil asylsakene deres er avgjort, sier politistasjonssjef Rune Solbakken ved Bergen sentrum politistasjon.

– Det kan for eksempel være på lukkede asylmottak eller utvisning og uttransportering fra landet, sier han.

Tatt med hasj i trusen Politiet er svært frustrert over situasjonen. I løpet av få måneder er ca. 20 asylsøkere pågrepet og siktet for salg av narkotika. Her er noen av episodene politiet har rapportert på en uke:

14. APRIL: Asylsøker fra Ghana tatt med 6,5 gram hasj i trusen.

14. APRIL: Mann fra Somalia prøvde å selge hasj til en politimann.

14. APRIL: Palestiner tatt med tabletter på Torgallmenningen.

16. APRIL: To asylsøkere fra Nigeria og Zimbabwe ble pågrepet. Politiet knytter 30 gram hasj til dem. To kom seg unna.

17. APRIL: En asylsøker fra Nigeria tapte en spurtduell med politiet i Nygårdsparken, og ble tatt med 42 gram hasj.

20. APRIL: Asylsøker fra Algerie tatt, mistenkt for å selge narkotika.

Alle er tatt med små kvantum, men politiet tror en del av dem oppbevarer mer andre steder. Ifølge politiet er det tegn på at deler av virksomheten er organisert av bakmenn som utnytter asylmulighetene.

– Vi er altfor naive Politistasjonssjef Rune Solbakken ber politikerne gripe fatt i situasjonen.

– Vi er altfor naive i forhold til asylsøkere som misbruker asylinstituttet for å utøve kriminalitet. I dag plasseres de i leiligheter i Bergen, og går fritt rundt og bedriver kriminalitet, sier han.

Asylsøkernes inntog i narkotikamarkedet i Bergen har ifølge politiet ført til en stor økning i omsetningen av narkotika.

– Selv de narkomane slår alarm, sier Solbakken.

**Les også:

– Sett inn Hæren og Heimevernet**

Politiets virkelighetsbeskrivelse får politikere fra uvant hold til å reagere.

– Det dreier seg om folk som undergraver asylinstituttet og som undergraver kampen for en human asylpolitikk, sier SVs gruppeleder i bystyret, Oddny Miljeteig.

– Politiet tipper over Nettopp derfor må det tas grep, mener hun.

– For meg er asylinstituttet og den humane asylpolitikken hellig. Fordi SV er et parti som kjemper så sterkt for dette, må vi sette foten ned for folk som vanærer det. Utlendingsmyndighetene må prioritere disse sakene sånn at disse kan sendes ut av landet så fort som mulig, sier Miljeteig.

Men hun følger ikke Solbakkens tanke om å sperre inne narkomistenkte.

– Da tenker jeg at politiet tipper over. Det gjelder rettssikkerhet. Alle skal behandles humant. Jeg kan forstå at politiet som ser dette til dagen kan tenke slik. Men politiet må ikke henfalle til så lettvinte løsninger. Det bør Frp få være alene om.

– Det er kanskje ute av synsfeltet fra Stortinget og avisene i Akersgata, men det er fortsatt et problem, og det er fortsatt i Norge.

Politiet: — Vi taper for de kriminelle. Les mer i papir-BT!

SILJE KATRINE ROBINSON (ARKIV)
SILJE KATRINE ROBINSON