I praksis vil det bety at kommunerevisjonen i Bergen legges ned.

— Dette er lavmål. Her tar de både ansatte og fagorganisasjonene helt på sengen. Dette hadde jeg ikke trodd at politikerne i Bergen ville finne på, sier Linda Lohne, konserntillitsvalgt for Delta i Bergen kommune.

Hun sier at de ansatte i revisjonen har gjort en kjempejobb etter tidligere problemer.

  • Bybudsjettet legges frem klokken 10.00 i dag. Vi sender direkte - og gir deg de viktige tallene fortløpende. - Ubegripelig

Kommunerevisor Monika Amundsen er i permisjon, men har engasjert seg etter at hun lørdag ble kjent med forslaget flertallet i bystyret stiller seg bak.

— Dette er en alvorlig sak. Jeg synes også det er ille for de ansatte som har gjort en fremragende jobb, sier Amundsen, som ble ansatt da det skulle ryddes opp i revisjonen.

Ifølge Amundsen er arbeidsmiljøet i revisjonen blitt godt.

— Vi har fått ting på rett kjøl. Sykefraværet er på 0,5 prosent. Det er det laveste i kommunen. Signalene jeg fikk da jeg ble ansatt, var også at man skulle fortsette med egen revisjon, sier Amundsen.

Hun advarer mot at ekstern revisjon vil bli dyrt.

— I praksis er det monopolsituasjon i den private revisjonsbransjen. Dette kommer til å bli en svært kostbar avgjørelse, mener hun.

Aps Odd Rambøl, som leder kontrollutvalget, mener at forslaget er et rent løftebrudd.

— Dette er helt ubegripelig. Det var bred politisk enighet om at revisjonen skulle fortsette så lenge de ryddet opp i problemene. Det har de klart med bravur, mener han.

Havresekk

Høyres gruppeleder i bystyret, Hilde Onarheim, begrunner forslaget slik:

— Det har vært litt for mye rot. Litt for mye bukken og havresekken. Jeg foretrekker at vi har noen ugilde, som ikke ansatt i kommunen til å revidere oss, sier Onarheim.

Også Trygve Birkeland, gruppeleder for KrF, er kritisk til sin egen revisjon.

— Nå har vi hatt revisjonen på innsiden i alle disse årene. Vi ser at ja visst, kommunen er blitt revidert. Men muligheten til å drive en forvaltningsrevisjon som kan finne ut om noe er på vei til å gå galt underveis, har ikke alltid vært like enkelt, sier Birkeland.

Han mener pris ikke er avgjørende.

— Jeg vil si at kvalitet og å sikre uavhengighet er vel så viktig. Det åpner seg et naturlig vindu for å få en revisjon av Bergen kommune fra noen som er utenfra. Vi antar at det vil være en god løsning, sier Birkeland.

Endringen vil ifølge Onarheim gjelde fra neste år. Både hun og Birkeland avviser at det vil bli personalproblemer.

— Bergen kommune er en stor arbeidsgiver, der det til en hver tid er ledige stillinger. Vi er bevisste det arbeidsgiveransvaret vi har, sier Onarheim.

Vi følger fremleggelsen av bybudsjettet direkte:

Hva mener du om forslaget? Si din mening her.