Nyborg, som er ivrig regionstilhenger, er skuffet over innstillingen fra fylkesrådmann Per Drageset i Sogn og Fjordane, som er sekretær for Vestlandsrådet. Drageset mener at Vestlandsrådet ikke skal arbeide videre med spørsmålet om vestlandsregion nå. En høringsrunde har vist at meningene spriker i landsdelen.

I stedet vil Drageset vente på den nasjonale reformen, som er varslet i Soria Moria-erklæringen.

— Altfor tafatt

Fredag skal saken opp i Vestlandsrådet.

  • Jeg synes innstillingen er altfor tafatt i forhold til den regionaliseringen som pågår rundt oss. Siden 1998 har vi beredt grunnen for dette gjennom samarbeidet i Vestlandsrådet. Jeg hadde ærlig talt håpet vi var kommet lenger, sier fylkesordføreren til Bergens Tidende.
  • Hva skjer med Vestlandsrådet hvis regionsaken legges på vent?

— Jeg vil tone ned engasjementet. Da bruker vi kreftene her i Hordaland i stedet og fronter våre interesser uten å ta så mye hensyn til nabofylkene.

Torill Selsvold Nyborg mener Hordaland har ofret mye for vestlandssamarbeidet. Mest konkret at Hordaland strøk Eikåstunnelen på E39 til fordel for en strekning i Rogaland.

— Vil du nedlegge Vestlandsrådet?

— Ikke formelt. Men en viktig del av inspirasjonen er vekke.

På plass i 2010

— For ett år siden uttalte du til BT at målet er å gjennomføre valg til den nye regionen i 2007. Tror du fortsatt på det?

— Så raskt klarer vi det ikke. Realistisk nå er å gå til valg i 2009 og etablere den nye regionen fra 2010, slik regjeringen legger opp til. Men jeg mener det er viktig å jobbe videre med vestlandsregionen for å få et resultat vi er tjent med.

Helst hadde Nyborg sett at Vestlandsrådet, i hvert fall tre av de fire fylkene, sier ja til å bli en region, slik fylkestingene i Hedmark og Oppland har gjort. Møre og Romsdal har allerede meldt seg ut av regionstrevet.

Nestleder i Vestlandsrådet, Tor Bremer (Ap) nekter også å gi opp arbeidet med en storregion i vest. Til NRK Sogn og Fjordane sier Bremer at hvis rådet velger passivt å vente på regjeringen, er det mindre sjanse for å få noe som passer Vestlandet.

— Nå må en få frem hvorfor noen kommuner er negative og hva som ikke er godt nok, sier Bremer.

I høringsrunden har 78 ulike instanser svart på om Vestlandsrådet skal jobbe videre med å etablere en samlet vestlandsregion. Flertallet svarer altså nei. Iveren etter en ny region er størst i Hordaland.