Kajakken er pakket og klar. Arjen Meurs står på kaien ved Solstrand Hotell. Seks dager skal tilbringes til vanns, og litt på lands, i og langs Hardangerfjorden.

— I Norge, som i Nederland, har transport til vanns vært vanlig i årtusener. Det er dette som har fått meg til å tenke at roing kan bli en ny måte for turister å oppleve fjordene på, sier Arjen Meurs.

Den aktive nederlenderen har jobbet som turguide i Norge i flere år. Gjennom det amerikanske selskapet Countrywalkers, guider han amerikanske turister på opplevelsesferie her i landet hver sommer. Han ser et stort potensial for denne typen guiding i vår unike natur.

— Særlig de siste årene har det blitt veldig populært med kajakkpadling og roing. I tillegg er det mange som vil ha en litt mer aktiv ferie, sier han.

Roing, en opplevelse i seg selv

Nøye planlegging, og utprøving av rute, må til når turister skal få oppleve ekte norsk fjord. Arjen Meurs regner med at guidingen i og langs Hardangerfjorden skal være et tilbud tilgjengelig for turister allerede fra neste år. Men det er ikke når som helst på året en slik tur kan foregå...

— Juli og august, det er da det er sjanse for best vær, sier Meurs.

— Turen skal gå over seks dager, men selv om det høres lenge ut passer den likevel for mange. Det gjelder å markedsføre den riktig, det er da du får de rette folkene som gjerne har roing som interesse, legge han til.

Samtidig som at å ro i Hardangerfjorden er en turistattraksjon i seg selv, ser han for seg flere steder, med kulturell betydning, som skal besøkes underveis.

— Turen skal begynne her på Solstrand Hotell og fortsette innom både Rosendal, Øystese, Norheimsund og Utne, før den ender opp i Lofthus, sier han.

Norsk fjord, med kultur attåt

Fjord og fjell, Baroniet i Rosendal, gamle hoteller fra rundt 1900 og Oselvarverkstaden. Arjen Meurs ramser opp attraksjoner i fleng. Han mener dette er en utmerket måte for turister å slå flere fluer i en smekk.

— Mange av disse stedene er hyppig besøkt i løpet av sommermånedene. Men jeg tror dette blir annerledes fordi at reisemåten er så autentisk. Bare tenk på vikingene, legger han til.

Meurs planlegger å bruke robåter av polyester som fremkomstmiddel, helst ville han brukt de gamle Oselver-båtene.

— De er nydelig bygget, som små vikingskip. Det er fantastisk å lære og besøke stedet hvor de bygger disse historiske båtene. Jeg tror nok at det å elske båter ligger i genene mine, akkurat som det gjør hos nordmenn, sier han.

FJORD OG FJELL: Arjen Meurs vil gi turister en annerledes opplevelse. - Sitter man så nært vannoverflaten er man i kontakt med naturen og ser den på en helt annen måte, sier han. FOTO: BJØRN ERIK LARSEN
Larsen, Bjørn Erik