— I 1920 startet blant andre min farfar og min far opp med busskjøring mellom Milde og Bergen, så det begynner å bli lenge siden, sier Arne Hamarsland.

Bestefedrene til Einar Birkeland og Arne Hamarsland var pionerer da busstrafikk ble startet i Bergensområdet. De var med å starte det som ble kalt Automobilruta Milde-Bergen for over åtti år siden. Nå vil de to barnebarna sikre verdiene av arvesølvet ved å selge Gaia til høystbydende.

— Det er bedre enn at selskapet kommer i hendene på Folke Hermansen, og havner på børs, det blir for usikkert og risikofylt, sier Einar Birkeland.

Lite idealisme

Hamarsland og Birkeland er enige om at de ikke har det nære forholdet til selskapet som det besteforeldre og foreldre hadde.

— Det er mindre idealisme i dag enn det var før, og nå er det ikke så vanskelig å selge arvesølvet, for det er ikke vårt lenger, sier Hamarsland.

De to vil ikke beholde aksjene og se hva som kan bli av selskapet på sikt.

— Jeg tror ikke det har noen hensikt å holde på aksjene til neste generasjon, det blir for usikkert slik som det er nå. Sånn sett er det ikke noe arvesølv lenger, sier Hamarsland.

Mot fusjon

Bergens Tidende møter de to småaksjonærene på Søreide, og de to har sterke meninger om fusjonsplanene.

— Det juridiske er vanskelig å forstå for oss vanlige aksjonærer. Det var jo merkverdig å få tilsendt en perm på 90 sider som man skulle lese igjennom en dag før generalforsamlingen, sier Hamarsland.

Begge de to eier aksjeposter på under én prosent, og postene er blitt utvannet av flere fusjoner opp gjennom årene. De vil at aksjepostene deres skal verdsettes til markedspris, og ikke til et bytteforhold i en fusjon.

Frustrerte på Frp

De to Gaia-aksjonærene er nå frustrerte og oppgitte på Bergen Frp.

— Jeg har gitt opp å prøve å forstå dem, de stemmer for fusjon, men vil jo egentlig selge Gaia, sier Birkeland.

Det politiske spillet har fått Birkeland og Hamarsland til å tvile på politikerne.

— Det er merkelig at det skal være sånn hast med å få dette unna, det er jo snakk om store verdier, og så skal man ikke kunne utrede og se på eventuelle andre muligheter, sier Einar Birkeland. Når det nå går mot fusjon er alt de to kan gjøre å lene seg tilbake og følge med på hvordan det går.

— Eventuelt å samle de drøye ni hundre andre aksjonærene for å stemme for salg 17.juli har i hvert fall ikke jeg ressurser til å gjøre, sier Arne Hamarsland.