RUNE CHRISTOPHERSEN

GARD STEIRO

— Min klient vurderer reaksjon i form av søksmål både mot politiet og anmelderne, sier advokat Per Magne Kristiansen.

I går ble både bedriftslederen og eiendomsmekleren løslatt etter fire døgn i politiarresten. Gulating lagmannsrett mener det ikke er skjellig grunn til å mistenke dem for gruppevoldtekt. Likevel opprettholder påtalemakten siktelsen.

— Mistanken mot dem er i alle fall ikke svekket, sier politiadvokat Per Johan Askevold.

Føler bitterhet

Både bedriftslederen og eiendomsmekleren innrømmer å ha hatt gruppesex med en 16-åring i april. De vedgår også å ha hatt samleie med en annen jente i fjor høst. Stridsspørsmålet er om tenåringene var så beruset at de ikke var i stand til å motsette seg de seksuelle handlingene.

— Min klient har hele tiden kategorisk benektet straffskyld, sier eiendomsmeklerens forsvarer, Egil Jordan.

Advokaten beskylder politiet for å ha vist dårlig skjønn da de pågrep klienten.

— Han ble hentet på arbeidsplassen. En uniformert politimann kom inn og spurte etter ham. Det burde aldri skjedd. Saken er blitt en voldsom belastning. Han føler en bitterhet overfor politiet og jentene som anmeldte ham.

I likhet med bedriftslederen vurderer eiendomsmekleren å kreve erstatning fra politiet. Han vurderer også å anmelde jentene for falsk anklage.

— Foreløpig er det usikkert om saken vil få konsekvenser for arbeidsforholdet hans, sier Jordan.

Etterlyser foreldrene

Etter at voldtektsanklagene ble omtalt i bergenspressen, har en rekke tenåringsjenter kontaktet politiet. De har fortalt at bedriftslederens luksuriøse enebolig var et yndet samlingssted for ungdom. Her var det vill festing, gratis alkohol og nakenbading i boblebadet.

— Han er ungkar, og har hatt flere fester uten styring med hvem som var til stede. Det har vært folk fra seksten til seksti der. Han innser at det som skjedde var uheldig, og at det kan reises moralske spørsmål. Men det spørs om ikke man bør flytte oppmerksomheten fra min klient og over på jentenes foreldrene. Hvor befinner de seg? Han har ikke ansvaret alene, mener Per Magne Kristiansen.

— Mener du at foreldrene hadde grunn til å være bekymret over at døtrene gikk på fest hos ham?

— Nei, men hvis de reagerer så sterkt på at barna har vært der, så burde de gjort det tidligere, mener Kristiansen.

Personlige problemer

De to 16-åringenes bistandsadvokat ønsker ikke å kommentere truslene om søksmål.

— Jentene kjenner seg ikke igjen i de siktedes versjoner. Begge har hatt store personlige problemer som følge av hendelsene, sier advokat Hege Falch.

Politiet lar seg ikke stoppe av gårsdagens kjennelse i lagmannsretten. Voldtektsetterforskningen fortsetter for fullt.

I går formiddag meldte det seg enda flere jenter som hevder å ha festet hos bedriftslederen.

— Vårt inntrykk er at jentene har båret på noe som har vært vanskelig for dem. Det er godt for dem å snakke ut, sier etterforskningsleder Tone Midttun.

- VELDIG OVERGREP: Den 40 år gamle bedriftslederen ble sittende fire døgn i politiarresten. - Han opplever dette som et veldig overgrep fra påtalemyndighetens side. Nå har vi fått to entydige avgjørelser i to rettsinstanser som går mot politiets vurdering, sier mannens forsvarer, Per Magne Kristiansen.<br/>Foto: KNUT EGIL WANG