— Det er på uren-luren-garden turister vil bo, den som ligger mellom fjord og fjære, sier Riisnæs.

Skrekkelige priser

I går gikk han kraftig ut mot norsk turistnæring på NRK Sogn og Fjordane, der han blant annet foreslo å kutte alle avgifter som har med turisme å gjøre.

— Reiseliv er i dag spredt i syv departementer. Mitt råd er å opprette et eget departement som kalles distrikts- og reiselivsdepartementet, sa Riisnes.

Selv har han reist jorden/jordet rundt gjennom reiselivsprogrammet «Ut i verden» i P2, og skrevet flere bøker fra det store utland.

— Alle varselklokker bør gå i turistnæringen med de prisene og avgiftene vi har i dag, sier Riisnæs til BT.

Dette er politikk

Rådet hans til politikerne er å fjerne alkoholavgiften og momsen på overnatting og mat på norske garder.

— Dette er den beste og mest effektive måten å drive distriktspolitikk på. Slik kan vi ta vare på det vakreste kulturlandskapet i verden.

Siden lønnsnivået ikke kan settes ned, mener han nemlig økt turisme på gårder kan være redningen for små garder.

— Risikoen for politikerne er minimal. Dette er lett å forklare for velgerne, og gevinsten vil være enorm, hevder Riisnes.

Eksotiske opplevelser

Mens nordmenn søker til storbyer med sine puber og kneiper mener Riisnæs det er et helt annet marked i Norge.

  • For det første så har vi jo ingen interessante byer å snakke om, bortsett fra Bergen med sin Hansa-tradisjon.

— Derimot kan vi tilby helt unike opplevelser som fisking, jakt, vandring, plukking av sopp og bær - alt det vi nordmenn tar som en selvfølge, er fantastisk for turistene.

Reiseguruen understreker at det er på gardene turisme potensialet ligger, og ikke på andre overnattingssteder.

— Hotellkonger som Stordalen og Rivelsrud tar seg ikke av turister men handelsreisende. Derfor må vi ha et system som ikke gir skattelette til dem, men til alle de som driver smått for seg selv ute på landet.

Bønder som vertskap

Riisnæs mener den nye generasjonen bønder er klare til å ta imot gjester fra hele verden, og at dette vil gi viktige impulser til bygden.

— Når folk reiser på bondegårdsferie inviterer de jo også vertskapet hjem til seg, og slik kan livet på landet bli mer spennende.

— Tror du ikke det kan bli mye fyll og fant med så lave priser på alkohol?

— Slett ikke. Disse stakkarene som har trøbbel i hodet sitt og vil gå på fylla er ikke interesserte i å bo på en gard. Det er slike folk som reiser til byen.