Planene om multikultursenteret Nystemten i kvartalene mellom Nygårdsgaten og Fosswinckelsgate i Bergen sentrum har møtt motstand blant beboere og kulturpersonligheter. Prosjektet innebærer at to kvartaler med 1800-talls bygårder må rives.

En av dem som har engasjert seg, er artist og Venstre-politiker Eirik Glambek Bøe. Nå vil partiet hans stanse planene en gang for alle. I dag legger Venstre frem et forslag om at bystyret skal vedta at det ikke ønsker å realisere Nystemten på vestsiden av Nygårdsgaten. I stedet skal prosjektet tilbys en langt mindre tomt på andre siden av Grieghallen, på baksiden av Lysverk-bygget.

For liten plass

— Tomten har tidligere vært vurdert brukt til kulturformål. Vi synes Nystemten er et spennende prosjekt, men vil ha en annen plassering, sier Venstres gruppeleder Anders Skoglund.

Han står bak forslaget sammen med byråd Hans-Carl Tveit. Dermed har to byråder uttalt seg negativt til å rive to kvartaler for å få plass til kulturhus. Byråd for byutvikling. Lisbeth Iversen (KrF), støttet aksjonistene etter deres protestmøte i oktober.

Tomten bak Lysverket er langt mindre enn det som hittil har vært planlagt. Dessuten vil det neppe være mulig å bygge høyt der, av hensyn til de eksisterende museumsbygningene.

— Nystemten kan overhodet ikke realiseres på Lysverk-tomten. Den er altfor liten, sier administrerende direktør Gert Atle Gundersen i Grieghallen.

Planen er å bygge 16.000 kvadratmeter med undervisningslokaler og kulturarenaer.

— Da får de klare seg med et litt mer nøkternt bygg. Slik det er blitt presentert til nå, har det virket noe overdimensjonert. Vi må jo huske at hele Nygård skole også skal bygges om til messe- og kulturvirksomhet, sier Skoglund.

Legger det dødt

I dag skal politikerne vedta en kulturarenaplan for Bergen, som viser hvilke kulturbygg som skal prioriteres i årene frem til 2016. Det er i denne planen Venstre vil ha inn et tilleggspunkt.

— Da får vi lagt det alternativet dødt, og slipper å bruke mer tid på det, sier Skoglund.

— Et slikt vedtak i bystyret vil nok stanse hele prosjektet, bekrefter Gundersen.

— I så fall må vi begynne helt på nytt og se etter andre alternative plasseringer, i den grad det finnes.