De koser seg i finværet, det hyggelige ekteparet med trønderdialekt. I dagene fremover skal de gjøre bergensskjærgården, og ryktene om regnværsbyen Bergen er gjort grundig til skamme. Bente og Trond Mathissen hadde hastverk med å komme til Bergen med sin flunkende nye Viksund, og det ble en jomfrutur de sent vil glemme. Etter en fin tur med rolig sjø over beryktede Stadt og Hustadvika, kunne de sette fast fortøyningene ved solfylte Zachariasbryggen.

Biltur ga ideen

Det var en biltur oppover vestlandskysten for noen år siden, som ga ekteparet ideen.

— Det var lune viker i kontrast til det barske storhavet hjemme som fristet. Fra turen langs veien fikk vi oppleve en skjærgård som vi aldri hadde sett maken til, sier Bente.

Det var da de bestemte seg. Dette ville de en gang oppleve i båt.

Nydelig havn

Etter en dag i Bergen kan de ikke få fullrost den idylliske havnen.

  • Vi er jo midt i byen og midt i sentrum av severdighetene, sier Bente. Nå gleder de seg mest til besøket på Fløyen. Siden skal det shoppes og provianteres litt, før de kaster loss og setter kursen mot øyriket i Austevoll og Fitjar.

— Havnen er fantastisk, og den fineste vi har sett langs hele kysten, sier Trond. En smule motvillig må han helle litt malurt i begeret. Han synes det kunne vært anlagt flytebrygger i den fine havnen. Å tilby havneligge opp etter gamle bildekk, er nok et litt avleggs tilbud til moderne båtturister. Her trekker han frem Florø gjestehavn som et godt eksempel.

Frihet som farende fant

— Det er friheten som farende fant i egen båt vi setter mest pris på. sier Trond, mens han tar seg en god slurk av kokekaffen.

For melittamalt kaffe duger ikke der om bord.

— Vi vil ikke være stedbundne, det er vi hele året. Neste uke går turen nordover igjen til snekkerbedriften de driver i det vesle øysamfunnet.