MARIT BEATE KASIN

— Dette er bare begynnelsen. Noen, kanskje oss, kanskje andre vil alltid kunne få tilgang til disse prøvene, og legge dem ut på nettet. Du har tapt, Clemet. Pakk sammen, og gå hjem som en ærlig taper.

Dette skriver aksjonsgruppen som sent onsdag kveld ble kjent i landets medier etter å ha offentliggjort oppgaveteksten til nasjonal leseprøve for 10. klasse.

Varsler flere aksjoner

Bergens Tidende har vært i kontakt med aksjonsgruppen som består av forholdsvis få elever, flest fra videregående skole. En representant fra gruppen bekrefter at de har fått tak i prøvene gjennom personer i skolesystemet og utdanningsbyråkratiet.

De varsler at de vil offentliggjøre samtlige nasjonale prøver for 10. klasse og 1. klasse videregående, hvis ikke Kristin Clemet stopper gjennomføringen av nasjonale prøver.

Gruppen melder om at det i løpet av onsdag kveld var rundt 100 personer inne på nettstedet, før det brøt sammen senere på kvelden. Nå ligger prøvene ute på nett igjen, og flere nasjonale prøver vil sannsynligvis offentliggjøres de kommende ukene.

— Vi vil publisere de neste prøvene dagen før de skal gjennomføres på skolene, melder aksjonistene. Aksjonistene mener at de ikke har gjort noe ulovlig ved å publisere prøvene.

— Vi praktiserer kildevern. Når vi publiserte prøven på nettet ser vi på det som en redaksjonell beslutning. Aksjonistene vet ennå ikke om de vil bli politianmeldt.

Utro tjenere i skolen

— Hvis det er slik at aksjonistene har fått prøven fra personer i skolesystemet, så er dette et grovt tillitsbrudd, sier Petter Skarheim i Utdanningsdirektoratet. Han vet ennå ikke hvordan han vil håndtere disse opplysningene.

— Kommer det frem opplysninger om hvem som har lekket ut informasjonen, så er dette i første rekke en sak for arbeidsgiver, sier han videre. Han ønsker ikke å spekulere for mye i hvem som står bak, men bekrefter at det er noen som har fått disse prøvene på lovlig vis, og siden gitt de fra seg ulovlig

Flere av de nasjonale prøvene er sendt ut til landets skoler for en stund tilbake. De fleste faglærerne på de aktuelle trinnene har dermed hatt tilgang til prøven.

I går diskuterte utdanningsforbundet sikkerhetsrutinene rundt de nasjonale prøvene.

— Vi analyserer om dagens system er godt nok. Jeg har foreløpig ingen kommentar på hva vi eventuelt vil forandre, sier Skarheim.

Utdanningsdirektoratet vil heller ikke kommentere hvordan reaksjonene vil bli hvis ytterligere flere prøver blir offentliggjort på nettet.