— Jeg er fullt klar over at for mye bruk av solarium ikke er bra, sier Gunn Anett Lofnes (21).

På en dag da solen skinte fra skyfri himmel ute, valgte hun den kunstige varianten hos Brun og Blid på Bergen Storsenter.

— Selv tar jeg bare litt på våren og sommeren, men mange unge tenker ikke på farene. Enkelte tar solarium flere ganger i uken, og det er for mye. De har hørt om faren for kreft, men de tenker sikkert at det ikke skjer dem, sier Lofnes, som selv var 16 år første gang hun tok solarium.

Helse- og omsorgsdepartementet sender snart ut på høring et forslag om aldersgrense på bruk av solarium. Senterpartiet har allerede bestemt seg.

Ingen positive helseeffekter

  • Det er utrolig mange ungdommer under 18 år som bruker solarium. Samtidig har forskning dokumentert at solarium øker kreftfaren, og da er vi nødt til å sette i verk flere tiltak, sier helsepolitisk talsperson for Senterpartiet på Stortinget, Kjersti Toppe.

Toppe understreker at personer under 18 år allerede i dag blir rådet til å holde seg borte fra solarium.

  • Det er et veldig fokus på kropp og utseende i dag, og det gjør at flere føler seg tvunget til solarium.Jeg vet om barn ned i barneskolealder som bruker solarium, sier Toppe.

I 2006 offentliggjorde Verdens helseorganisasjon en rapport om følgene av solariumsbruk. Dette var blant funnene:

  • Klar økt risiko for føflekkreft ved å bruke solarium i tenårene og i tyveårene. Årlig blir rundt 1200 nordmenn rammet av denne krefttypen.
  • Økende risiko for hudkrefttypen plateepitelkreft. I 2008 fikk 1450 nordmenn påvist denne krefttypen. (se også faktaboks)
  • Imunsystemet kan påvirkes.
  • Ingen positive helseeffekter.

- Behov for å ta grep

Toppe innser imidlertid at aldersgrense kan føre til at mange av solsentrene må legges ned.

  • Dersom en må bemanne opp solsentrene for å sørge for at aldersgrensen holdes, vil det merkes økonomisk for aktørene. Kanskje spesielt i distriktene må mange legge ned. Her er imidlertid folkehelsen viktigere enn distriktspolitikken, sier Senterparti-politikeren.

Også SV ser positivt på et forbud.

  • Konsekvensene av å bruke solarium er så alvorlige at det er behov for å ta grep. Vi ser at stadig flere får hudkreft, og at det kan være en sammenheng med solarium, sier helsepolitisk talsperson i SV, Geir Ketil-Hansen. Saken skal behandles i partiet senere i høst.

Ap har ikke bestemt seg for hva de vil gå inn for. Også KrF vurderer sterkt å gå inn for aldersgrense.

  • Vi må lytte til fagfolkene når de gir så klare råd, sier helsepolitisk talsperson Laila Dåvøy.

Synes du 18 år er riktig aldersgrense?