ARNE COLLIANDER arne.colliander@bergens-tidende.noI et brev til Tine Vestlandsmeieriet krever forbundet at nynorskteksten blir fjernet fra "mjølkekartongane".— Vi har problemer med å forstå hensikten med å benytte formen "mjølk" i et område hvor dette begrepet er helt ukjent, skriver Bokmålsforbundet.Det er andre gangen forbundet tar opp problemet med meieriet. Ingenting skjedde etter den første henvendelsen. "Provokasjon" - Vestlandsmeieriets utspill er en ren provokasjon. Bergenserne må få "melk", og ikke "mjølk", sier Steinar Øksengård, formann i Bokmålsforbundet.Det er for tiden kartonger med to melketyper som er tekstet på nynorsk, skumma kulturmjølk og skumma mjølk. Bokmålsforbundet viser til at melkekonsumet er gått kraftig ned de siste årene, og peker på at nynorskteksten kan være en av forklaringene på nedgangen.- Hvorfor skal bergenserne påtvinges "mjølk" når offisiell statistikk viser at bare 0,78 prosent av Bergens voksne befolkning ønsker nynorsk? spør Steinar Øksengård. - Hvor mange reaksjoner har dere fått?- Jeg vil tro 15-20. Det er egentlig ganske mange når alt kommer til alt... Samme innhold Markedssjef Trond Amble i Tine Vestlandsmeieriet vet ikke helt hvordan han skal håndtere henvendelsen fra Bokmålsforbundet. - Jeg kan iallfall forsikre kundene at innholdet er det samme enten det står "melk", eller "mjølk" på kartongene, sier han, litt lattermildt. - Nå ja, det finnes bergensere som synes at melken smaker dårligere når det står "mjølk" på kartongen, repliserer formannen i Bokmålsforbundet. Markedssjef Amble ser ikke for seg hvordan meieriet kan servere "melk" til dem som ønsker det, og "mjølk" til dem som helst vil ha det. - Vi betjener hele Hordaland fylke med meierivarer, og må ta hensyn til at både nynorskfolk og bokmålsfolk drikker produktene våre, sier han. Han finner det også vanskelig å la Dagros selv sortere melken i "bokmåls- og nynorskporsjoner". Les også: - Bergenserne har godt av litt nynorsk

Delta i debatten! Hva mener du det bør stå på kartongen? Gi din stemme her!Er det ille at det står "mjølk" på kartongene? Har du sett andre matvarer med provoserende nynorsk på pakken? Eller er hele debatten den rene skjære kugalskap? Si din mening!

VIL HA BOKMÅLSMELK: Steinar Øksengård, formann i Bokmålsforbundet, forlanger at Tine Vestlandsmeieriet serverer bergenserne melk på bokmål, og ikke på nynorsk. (Foto: Gidske Stark)