Kunnskapsministeren og statsministeren var i dag i Bergen for å legge frem forskningsmeldingen.

Der gjør de det klart at de vil ha de unge inn i forskningen, for å få en langsiktig satsing.

Et av tingene de ser behov for å gjøre noe med er de mange midlertidige stillingene, for å gjøre akademia til en mer attraktiv arbeidsplass.

— Vi står overfor en omfattende forgubbing i akademia, sa Kristin Halvorsen under presentasjonen.

Ris bak speilet

Innenfor fagfeltene realfag, teknologi, medisin og odontologi vil de opprette egne rekrutteringsstillinger man kan få på åremål, med et trolig tilbud om fast jobb i andre enden.

— I tillegg er det nødvendig at hver institusjon jobber systematisk med å redusere midlertidige stillinger hos seg. Og der vi ser det ikke går ned, vil vi kreve konkrete handlingsplaner. Skjer ikke det, har vi økonomiske sanksjoner bak speilet, sa Halvorsen.

Et annet aspekt regjeringen legger vekt på er å få studentene involvert i forskningen. De ønsker også å heve statusen til undervisning i forskerkretser.— Studenter kommer inn med ferske hjerner og gir utdanningsinstitusjonene en viktig rekrutteringsmulighet. Vi synes det er utrolig viktig at prestisjen heves, sier Halvorsen til BT.

Tåkefyrster

I forskningsmeldingen kommer også regjeringen med en oppfordring til forskerne selv. De understreker at forskning må gjøres tilgjengelig og formidles forståelig, og det må forskerne ta ansvar for.

— Formidling er en del av deres bidrag, og når vi bevilger 28 milliarder kroner til forskning vil vi også ha noe tilbake. Det dere leverer på formidling er ikke verdt så mye, sa Jens Stoltenberg.

Han var svært klar i sin tale, og sa at de beste akademikerne er de som sier det enkelt.

— En del av de som høres ut som tåkefyrster, er også tåkefyrster, sa han.

Kommer penger

Stoltenberg kunne også love forskningssektoren mer penger. Hvor mye mer, ville imidlertid verken han eller Halvorsen si noe som helst om. Det kommer i statsbudsjettet.

— Men budsjettforhandlingene starter på mandag, og det betyr at det siste bildet statsministeren har på netthinnen er herfra, og det vil gi meg et fortrinn, sa Halvorsen med glimt i øyet.

Om pengene kommer som øremerkede midler eller som grunnbevilgninger ville hun heller ikke si noe om, men til BT sier hun at institusjonene må få frihet til å drive den forskningen de selv ønsker.

— Alle institusjonene trenger å lage sin egen strategi. Vi vil gjerne hevde oss mer i verdenssammenheng, men vi skal ikke finstyre, sier hun.