— Hvis vi får fred, spanderer jeg ferie med lommepenger, sier Bill Schjelderup.

I går morges skjedde det igjen. For over tjuende gang har noen brutt seg inn, eller gjort hærverk på Bergen Energi sine lokaler i Storetveitvegen i Bergen.

— Det er helt sinnssykt. Vi orker ikke mer. Hvis tyvene vil melde seg er jeg villig til å spandere to måneder i Syden for dem med lommepenger. Det koster meg uansett mindre enn sikkerhetsutstyr, egenandeler og tapte verdier, sier administrerende direktør Bill Schjelderup.

Mest sannsynlig er det den samme gruppen som har brutt seg inn tidligere. De har tilstått innbrudd i Bergen Energis lokaler. Hovedmannen soner nå en dom for innbruddene. Han har alene tilstått en rekke hærverk og tyverier fra Schjelderup, men direktøren synes ikke nok blir gjort.

— Jeg er oppgitt over politiet som ikke er tøffere. De verner kjeltringene mens de lovlydige må slite. Nå vet jeg ikke om jeg gidder å levere en ny anmeldelse. Vi må skifte gir. Tilbudet om sydenferie er et forsøk på å sikre arbeidsplassen vår.

- Redd for å gå på jobb

Det er bare to uker siden forrige innbrudd. Denne gangen kom heldigvis ikke mannen seg igjennom de nyinstallerte, uknuselige glassene.

Kirsti Waage ble stum da hun oppdaget de knuste rutene på arbeidsplassen sin.

— Dette er terrorisering. Jeg blir oppgitt og fortvilet. Det er ekkelt å aldri vite hva som møter deg når du kommer på jobb. Flere av oss jobber om ettermiddagen og kvelden, og frykter å møte disse folkene, sier Waage.

For å beskytte arbeidstakerne har Schelderup investert mye i sikkerhetsutstyr. Her er noen eksempler:

  • Utvidet alarmanlegg
  • Følere for bevegelse og slag
  • Kameraovervåking
  • Utskiftning av alle vinduer til uknuselig glass med bolter og ekstra låser
  • Sikring av fasaden
  • Adgangskontrollanlegg
  • Skjerpede interne rutiner
  • Sikkerhetsmerking av alt utstyr
  • Samarbeid med vektere og politi

— Mine kolleger kan ikke være redde for å gå på jobb. Vi vil bare ha en slutt på marerittet, sier Schjelderup.

Koster millionbeløp

Videoopptak av gjerningsmannen viser at han brukte en slegge i går. Tidligere har steiner, køller og kniver vært brukt for å komme seg inn i bedriften.

— Vanligvis er det datautstyr og telefoner de tar med seg. Noen ganger er det bare skadeverk. De vet at de blir filmet, men er begynt å dekke seg til, sier direktøren.

Selv om forsikringen dekker mye, har de gjentatte innbruddene kostet bedriften millionbeløp.

— For hver gang de bryter seg inn må vi betale egenandel til forsikring, utrykning, opprydding og nytt utstyr. I tillegg mister vi mange arbeidsdager. I perioder leier vi inn døgnvakt. Med oppgraderingen av sikkerhetsutstyret utgjør det utrolig mange penger.

Han håper at tilbudet om sydentur kan føre til at situasjonen bedrer seg.

ý Jeg står ved mitt ord og lover å spandere sydentur til dem som kan dokumentere at de står bak dette. Vi kan ikke fortsette slik, slår Bill Schjelderup fast.

LEI AV INNBRUDD: - Jeg spanderer sydentur på dem som kan dokumentere at de står bak innbruddene. Det er uansett billigere for meg enn dette marerittet, sier Bill Schjelderup, administrerende direktør i Bergen Energi.
FOTO: HELGE SKODVIN