• Denne gården burde vært lagt ned for lenge siden, sier leder i Dyrevernsnemnda, Bjørn Borlaug. Inntørket avføring. samlet opp i løpet av vinteren, hoper seg opp rundt dyrene.

RANDI KVINGE

Før helgen var Bergens Tidende med på gårdsinspeksjon med Dyrevernsnemnda og distriktsveterinæren. Der avdekket de en rekke kritikkverdige forhold.

Advarsel Nå vil nemnda gi bonden skriftlig advarsel og en tidsfrist for at han skal rette opp manglene.

— Vi er kommet med kritikk en rekke ganger. Denne gangen skal vi være strengere. Dersom ikke tilstanden blir bedre, vil vi vurdere om vi skal politianmelde forholdet, sier Borlaug.

Bonden er ikke enig i kritikken han får. -Nå er det over ett år siden det har vært inspeksjon her. Det har vært en befrielse. Jeg synes det bare er tull med kontroller. Jeg ser selv hva som bør ordnes, sier bonden.

På gården er det 15 kalver, 20 melkekyr og okser, og 1600 høner. I fjøset står dyrene tett sammen.

— Det er altfor mange dyr på gården i forhold til plassen. Spesielt ille er det for de nyfødte kalvene, sier distriktsveterinær, Per-Arne Ludvigsen.

Dårlige kalvebinger I fjøset er fem kalvebinger fylt opp med nyfødte kalver. Innen en måneds tid er det ventet 15 kalver til på gården.

— Bingene er skitne. Ut fra plankene stikker spiker som kalvene kan skade seg på. Men det verste er at bingene er plassert altfor tett inntil de voksne dyrene. Avføringen deres faller ned ved kalvene, og kan påføre dem smitte, sier Ludvigsen.

I bingene ligger de nyfødte kalvene på sagmugg.

-Nå er det tørt i bingene der de nyfødte kalvene ligger. Men tidligere år har vi merket oss at kalvene har ligget i flere uker på bløtt underlag. Avføring og urin blir ikke fjernet, sier Ludvigsen.

Bonden mener kalvene har nok plass.

-Kalvene er i de små båsene til de har lært å drikke melk. Da blir de plasserte over i større båser, sier bonden.

Defekte vannkar Nesten ingen av drikkekarene virker slik de skal. Enkelte av dem er så dårlige at det nesten ikke kommer vann ut. -Vi kan ikke forvente at kyrne skal være rørleggere for å få i seg vann, sier distriktsveterinæren.

-Dyrene har godt av å jobbe litt for maten, sier bonden.

Johannes Taule i Dyrevernsnemnda mener denne gården er middels i forhold til hva de er vant med å se på inspeksjoner.

-Vi ser mye rart på gårdene vi besøker. Denne bonden driver stort med mange dyr. Det er helt klart en rekke mangler som må rettes opp her. Men jeg må likevel understreke at dyrene er i fin form, sier Taule.