Graffitien skal etter planen bli malt på den 300 kvadratmeter store bakveggen til det prisbelønte funkisbygget til Bergen Kunsthall.

— Vi stiller hele veggen ut mot Lars Hilles gate til disposisjon. Den er 50 meter lang, uten vinduer og svært velegnet for en graffiti. Flere av Nord-Europas mest kjente og respekterte graffitikunstnere er invitert. Sammen med folk fra det lokale graffitimiljøet skal de ha forelesninger og kurs i kafeen Landmark i en hel uke. Målet er å lage Skandinavias største graffiti-«piece», forteller intendant Bo Krister Wallström ved Bergen Kunsthall.

- Dette blir flott

Prosjektet inngår i serien «Kommando», som forsøker å engasjere krefter i lokalmiljøet som vanligvis ikke får vist seg frem.

Prosjektleder Jørgen Larsson understreker at bergenserne ikke trenger å frykte en vegg full av tagging.

— Det er seriøse kunstnere vi snakker om her. De lager fantastiske malerier. Jeg er sikker på at dette vil bli et landemerke i byen. Folk vil med en gang se at dette en kunst på høyt nivå, ikke slike rablerier som vi finner overalt i Bergen, sier Larsson.

Han understreker at finansieringen ikke er helt spikret ennå, men er glad for positive signaler fra både myndigheter og næringsliv.

Den mest kontroversielle delen av prosjektet er workshopen der lokale graffitiutøvere skal få opplæring og inspirasjon av eldre, erfarne graffitimalere fra Oslo og resten av Skandinavia.

Politiet negative

Politiets informasjonsleder Trygve Hillestad sier til BT at politiet frykter prosjektet vil føre til økt tagging i sentrum.

— At voksne folk dekorerer en vegg er greit nok. Men vi er redde for at dette skal føre til at lokale vandaler i enda større grad tar seg til rette på andres eiendom, sier Hillestad.

Kommende onsdag skal politiet arrangere et seminar om bekjempelse av hærverk og tagging. Robert Barrow fra New York-politiet vil fortelle om hvordan kampen mot taggerne blir ført i millionbyen. Stikkordet er nulltoleranse, og da passer «lovlige» grafittier dårlig inn.

Kjente malere

Wallström og Larsson avviser politiets frykt.

— Denne samlingen vil heve nivået på de lokale graffitiutøverne. De vil få en «piece» som sier «Slå den!». Ingen vil rable ved siden av et slikt verk, sier Larsson.

Graffitimalerne som er invitert er stor sett norske, men flere er blant Europas mest kjente og aktive utøvere - deriblant signaturer som «CodeRock», «Pay2», «Sean66», «Goal», «Much» og «Duck». Flere av dem deltok ved et liknende arrangement i Oslo i 1999, og høstet da strålende kritikker.

Kommunen vil støtte

Kommunen og fylkeskommunen stiller seg positiv til prosjektet, men har ikke tatt den endelige beslutningen om å støtte det økonomisk.

— I utgangspunktet er vi positive til å bevilge penger til dette prosjektet. Vi har mottatt en prosjektskisse, og vil behandle søknaden i løpet av kort tid. Det er litt som må avklares i forhold til naboer og liknende, men jeg håper det går i orden, sier Grete Riis, rådgiver for visuell kunst ved Seksjon for kunst og kultur i Bergen kommune.

Den eneste negative reaksjonen har så langt kommet fra Grieghallen, som stiller seg skeptisk til å få en 50 meter lang graffiti i nærmeste nabolag.

— Vi vil gjøre dette på lovlig vis, og sender ut nabovarsel og slikt. I utgangspunktet kan derfor ikke graffitien bli permanent. Men vi håper den kan få være der en stund - det kommer an på hvordan folk tar imot verket. Kanskje blir det så populært at det blir stående, håper Wallström.