• Ubåten gikk ut fra Fedjesundet, og alt gikk helt normalt. Så sa det pang!

Kristoffer Karlsen (72) var en av de svært få som så «U-864» bli torpedert utenfor Fedje 9. februar 1945. Den da 12 år gamle gutten var ute med sin bestemor for å plukke torvbrensel da han fikk øye på den tyske ubåten.

— Jeg gikk opp på en haug for å se utover havet, og da kom ubåten ut fra Fedjesundet. Alt gikk helt normalt. Så sa det pang. En vannsøyle sto rett til værs, og ble fulgt av en stor svart røyksky, forteller Karlsen.

Tyskerne slo full alarm

Den tyske ubåten ble brukket i to av torpedoen, og alle de 73 om bord i ubåten omkom.

— Den engelske ubåten lå under vannet, og det var ingen som så den, forteller 72-åringen.

Ifølge Karlsen, reagerte ikke befolkningen på Fedje nevneverdig på smellet og røyken.

— Et smell her og et smell der var slett ikke uvanlig i de dager. Men tyskerne slo full alarm, bekledde alle vaktpostene og kastet seg i skyttergravene. Om det skjedde noe mer, det vet jeg ikke, sier Karlsen.

God fiskeplass

Folk på Fedje har helt siden krigen vært obs på ubåten, men ingen har bekymret seg over at det kunne sive gift ut fra vraket. Tvert imot har stedet rykte på seg for å være en usedvanlig god fiskeplass, selv om det av og til kunne bli litt krøll.

— Da jeg var ung, ble folk advart mot å fiske i nærheten av vraket. Men det var fordi de kunne miste linen der, sier Karlsen.

Johan Husa, som har vært fisker på Fedje siden 1957, er ikke blitt mer skeptisk til å innta mat fra havet etter å ha hørt om de enorme kvikksølvforekomstene.

— Vraket har lagt der i 59 år. Hvis det var noe galt med fisken her i området, hadde vi merket det, sier Husa, som senest dro torsk ved vraket mandag.

— Det er først nå folk har begynt å grave i dette med ubåten. Tidligere var det aldri noen som diskuterte det, sier Husa.

Ber tyskerne rydde opp

Selv om giften ikke bekymrer, mener både Karlsen, Husa og flere andre at Tyskland bør være sitt ansvar bevisst og delta, dersom det viser seg å være nødvendig med en opprydningsaksjon.

— Tyskerne burde kommet og gjort rent etter seg, eller i alle fall bekostet opprydningen, mener pensjonist Karstein Kongestøl. Sammen med broren, har han flere ganger opplevd å få vrakrester fra ubåten i garnet, blant annet en ventil merket med hakekors. Giftig fisk har brødrene derimot ikke fått, hevder de.

Helst hadde Kristoffer Karlsen sett at U-846 hadde fått bli på havets bunn.

— Hvis det ikke er farlig at kvikksølvet ligger der, må ubåten få ligge fred som en krigsgrav. Det ligger tross alt 73 mann der nede, sier Karlsen.

SÅ EKSPLOSJONEN: Kristoffer Karlsen (72) så U-864 eksplodere etter å ha blitt rammet av en fulltreffer fra en britisk ubåt. Han håper opprydningen kan skje uten at ubåten blir hevet. - Hvis ikke kvikksølvet er farlig, må de falne få hvile i fred, mener han.

NAZI-VENTIL I GARNET: Karstein Kongestøl og broren John har fått både rør, sko og en ventil i garnet de siste årene. Hakekorset som er preget inn i bunnen av denne ventilen, levner liten tvil om hvor vrakrestene kommer fra.

FLYERS NESTE? Espen «Shampo» Knutsen er ferdig i Columbus Blue Jackets og er for tiden klubbløs. Krefter er nå i sving for å hente ham til Bergen og Flyers.<br/> FOTO: JIM MONE, AP