Rådmann Odd Magne Utkilen i Askøy kommune foreslår å flytte dagens Askøy videregående skole, som ligger på Myrane, ned til Kleppestø.

Der vil skolen bli en viktig del av «byen» som er planlagt på gamle dagers fergekai og utfylte masser.— Vi mener at dette kunne vært utrolig spennende og fremtidsrettet. Forbildet er blant annet Tangen videregående i Kristiansand, som har gitt liv og dynamikk til et område. Det er viktig med folk og ungdommer i et sentrum. En skole kan bli et aktivum for Kleppestø, og for lærerene og elevene, sier Utkilen.

Vil kjøpe gamleskolen

Askøy kommune har hyret arkitektkontoret 3RW til å lage en skisse av hvordan det nye kommunesenteret kunne blitt, med både videregående skole, kulturhus, hotell og mange nye leiligheter.

— Det er plass til skole i tillegg til de andre funksjonene. Dessuten får vi en god synergieffekt. Dersom vi skal bygge nytt kulturhus, må det være et hus som er i bruk store deler av døgnet. Det kan skolen bidra til, ved å ta i bruk noen av lokalene, og kanskje for eksempel ha felles bibliotek. Dessuten kan vi se for oss et samarbeid med næringslivet om praksisplasser, sier Utkilen.

- Men det er ikke kommunen som bygger videregående skoler, det er fylkeskommunen. Tror du den er villig til å bruke masse penger på en ny skole på Kleppestø?

— Det er selvsagt en utfordring. Jeg har vært i dialog om prosjektet med fylkeskommunen, og sagt at en løsning kunne vært at Askøy kommune overtar det gamle skolebygget på Myrane. Det ligger midt i et område med kommunale institusjoner, og kan helt sikkert brukes til noe fornuftig. Men det er klart - det er politikerne som avgjør dette. Jeg legger bare frem et forslag.

Båt til skolen

Utkilen tror en skole på kaien vil kunne tiltrekke seg elever fra hele regionen.

— Med hurtiigbåt som tar 10 minutter til Bergen sentrum vil dette bli en attraktiv skole, og bidra til at enda flere bruker «Bybanen» vår til Bergen, sier han.

2. oktober skal rådmannen legge frem sin områdeplan for Kleppestø. Han understreker at inkluderingen av en skole ikke betyr at planområdet må utvides.