(Delta i debatten nederst på siden)

— Dette høres for voldsomt ut

Skal billettkontrollørene på bussen få lov til å holde passasjerene igjen med makt hvis de ikke har betalt billetten sin? Samferdselsdepartementet mener det. Men mange er sterkt imot. - Jeg kan ikke forstå at dette er nødvendig. Det høres for voldsomt ut, sier Elina Brandt-Hansen, busspassasjer fra Sotra. Hva mener du? Delta i debatten nederst på siden.

JAN STEDJEMAGNUS VOLLSET magnus.vollset@bt.no

Tirsdag møtte BT Elina Brandt-Hansen på Bystasjonen. Det viser seg at hun ikke er den eneste som er imot det nye forslaget.

Samferdselsdepartementet vil at kontrollørene «skal gis anledning til både å tilbakeholde personer som sniker og anvende fysisk makt overfor personer uten gyldig billett».

I dag er det rettslig svært tvilsomt om kontrollører har lov til å gripe inn fysisk mot passasjerene. Politimetoder Departementet skiller ikke mellom barn og voksne i lovforslaget. Alle snikere skal behandles likt. Dette reagerer Barne- og familiedepartementet (BFD) sterkt på. I et brev til Samferdselsdepartementet advarer BFD mot innføring av noe som kan likne politimetoder i det offentlige transportsystemet. BFD er bekymret for strenge reaksjoner mot barn uten gyldig billett. - Snikerne fotjener det To av dem BT snakket på Bystasjonen synes «det er greit at snikerne blir tatt hardt. De fortjener det».

Resten var enige om at kontrollørene ikke burde få lov til å utøve fysisk makt.

— Å snike på bussen er et lite lovbrudd. Dette høres alt for voldsomt ut, mener Elina Brandt-Hansen, som understreker at hun ikke sniker på bussen selv.

— Hvem som helst kan jo bli billettkontrollører. Det er ikke akseptabelt at de får bruke fysisk makt, sier hun.

- Dårlige eksempler Linn Landro (17) fra Flaktveit er enig.

— Det er vel vektere som jobber som billettkontrollører. Jeg kjenner til mange vektere som har banket opp folk i det skjulte. Dette bør i hvert fall ikke bli lovlig, sier hun.

— De blir ikke akkurat noen gode eksempler for oss ungdommer hvis de bruker vold. Jeg er sikker på at det finnes bedre måter å stoppe sniking på bussen, legger venninnen Lilli-Anne Alvsaker (16) til.

- Sinnssykt - Hva? Dette er jo sinnssykt, utbryter Charlotte Pedersen fra Århus i Danmark da hun får høre om forslaget.

Dette ville ikke gått gjennom i Danmark, mener hun. En politioppgave Politiets Fellesforbund (PF) skriver ifølge Aftenposten i sin høringsuttalelse at lovendringen vil uthule lovverket når man gir flere enn politiet adgang til å pågripe personer. - Det stilles store krav til dem som skal pågripe andre, skriver PF.

Politimester i Bergen, Rolf B. Wegner (bildet), karakteriserer også forslaget som uheldig. Han mener at tilbakeholdsrett vil være et uforholdsmessig inngrep i forhold til lovbruddets alvor. Gaia støtter forslaget Trafikkselskapet Gaia støtter imidlertid forslaget

— Det er stadig flere som ikke ser så alvorlig på det å betale når de kjører buss. Vi er nødt til å reagere så dette ikke øker ytterligere i omfang, sier divisjonssjef i Gaia, Idar Sylta.

Hva mener du? Skal kontrollører og ansatte i vaktselskaper få lov til å bruke fysisk makt mot passasjerer? Eller er dette en politioppgave? Noen mener at kollektivsnikerne fortjener å bli "tatt hardt". Er du enig? Skriv et innlegg og se hva andre BT-lesere mener.

Les også: - Dette har vi allerede lov til

- IKKE AKSEPTABELT: Elina Brandt-Hansen var en av de mange på Bystasjonen tirsdag som er imot forslaget om at billettkontrollørene skal få lov til å bruke fysisk makt. (FOTO: MARIANNE HANSEN)