Bergen og Omegn Boligbyggelag (BOB) sliter med å selge leilighetene i de planlagte boligprosjektene i Damsgårdssundet. Hittil er det bare solgt 26 av 105 leiligheter som er lagt ut for salg.

Simen Willgohs (SV) mener Bergen kommune bør benytte anledningen til å kjøpe opp disse byggene for å sikre dem til kommunale formål. I første omgang kan byggene bli asylmottak, mener han.

Godt eksempel

— Beliggenheten kunne ikke vært bedre, med Møhlenpris skole like ved, Nygård skole like over høyden og en bydel som er øverst på prioriteringslisten til kommunen over bydeler for oppussing, sier han.

UDI mangler 7000 asylplasser, og har bedt kommunene om å være med på dugnad. Venstre foreslår at Bergen kommune skal tilby seg å drive et eller flere mottak selv. Byråd Liv Røssland (Frp) svarte i helgen at kommunen ikke eier egnede lokaler eller tomter til å drive asylmottak.

— Røssland skyver praktiske argumenter foran seg. Senest for to år siden ønsket ikke Frp asylsøkere til kommunen i det hele tatt. Vi mener Bergen har et ansvar for å gå foran som et godt eksempel. Hvis kommunen ikke har lokaler, så er det bare å kjøpe dem, mener Willgohs.

Går ikke ned i pris

Han mener det er viktig å plassere nye asylmottak sentralt, for å bedre integreringen. Selv om prisen kan bli høy.

— Det er dyrere å plassere dem her enn i et nedlagt høyfjellshotell, men det vil gjøre underverker for integreringen, sier SV-politikeren.

Han tror UDI er villig til å spytte ekstra i for et prosjekt i Bergen sentrum.

Terje Gilje er administrerende direktør i BOB, og samtidig bystyrepolitiker for KrF. Han har liten tro på ideen til SV.

— Jeg er positiv til tanken om å legge asylmottak nær sentrum, og mener vi skal ta godt vare på våre nye landsmenn. Men jeg tror Damsgårdssundet blir for dyrt for kommunen, sier han.

Leilighetene har en pris på rundt 40.000 kroner kvadratmeteren, og Gilje er ikke villig til å gå ned i pris for et asylmottak.

— Vi har små marginer på dette prosjektet, så det er ikke aktuelt å gå mye ned. Dette er prisen for å bygge på sentrumsnære tomter, sier Gilje.

Optimist

Han er fortsatt optimist når det gjelder å selge boligene i storprosjektet, som totalt skal romme 900 leiligheter. Første byggetrinn er i gang, mens BOB har valgt å utsette Måken borettslag, der bare fem av 64 leiligheter ble solgt.

— Stansen i boligmarkedet er i stor grad psykologisk betinget. Økonomien er god, og Bergen får en kraftig befolkningsvekst og trenger boliger i fremtiden. Vi liker ikke å måtte utsette byggingen, men har en solid økonomisk situasjon, sier Gilje.