— Det er bra at de gjør noe, men jeg tror egentlig dette bare flytter problemet. Jeg tror det vil føre til køer andre steder, sier Henrik Molvær (27) om at kommunen vurderer å stenge for deler av trafikken over Danmarks plass.

Uten stopp

Tiltaket innebærer å stenge Ibsens gate og Michael Krohns gate for innkjøring mot Danmarks plass, slik at all trafikk nord-sør kan gå uten stopp. Hensikten er å redusere kødannelser - og dermed utslippene.

Molvær bor i Ibsens gate, og bruker bil til jobben i Sandviken hver dag. Men dersom han ikke kan kjøre gjennom Danmarks plass, vil han la den stå.

— Da blir det Bybanen til byen og så buss videre. Det er egentlig ikke noe problem, men det er kaldt, sier Molvær.

Han deler leilighet med Thomas Cruickshanks (27), og de merker luftforurensningen i området godt.

- Inn i driten

— Jeg går til jobb, og nå er jeg nesten blitt vant til det. Det var verre i begynnelsen. Jeg kom kjørende ned Ibsens gate her om dagen, og da merker du virkelig at du kommer inn i driten, sier Cruickshanks.

De har lite tro på noe annet enn tunnel under Danmarks plass for å løse luftproblemene.

Noen etasjer under bor småbarnsmoren Annika Myhr med mann og to barn. Hun synes det nye tiltaket er helt supert.

  • Jeg har sett de ulike forslagene, å for eksempel forby vedfyring tror jeg er urealistisk. Det mest effektive må være å stenge Ibsens gate, sier Myhr.

Hun sier at luften ble merkbart bedre under byggingen av Bybanen, da Ibsens gate var stengt.

— Nå står det biler oppover Ibsens gate hele tiden og spyr ut eksos, sier Myhr.

Går ikke ut

Hun mener det burde bli dyrere å kjøre til sentrum, og oppfordrer folk til å kjøre mer kollektivt.

Tall fra Statens vegvesen viser at det i 80 prosent av bilene bare sitter én person.

— Det er kjempeegoistisk. Vi sjekker luftmålingene daglig, og går ikke ut om luften er dårlig, sier Myhr.

Frode Rødbotn er daglig leder på Rema 1000 på Danmarks plass. Han tror ikke butikken vil bli særlig berørt dersom Ibsens gate stenges.

  • Hadde det vært en hvilken som helst annen Rema 1000, hadde det nok hatt stor innvirkning. Men vi har dårlig med parkering og få bilkunder, så det vil nok ikke merkes så mye, sier Rødbotn.

Vurderer flere tiltak

Utrykningskjøretøy får krysse når de kjører med blålys, ellers skal trafikken kun gå rett frem over Danmarks plass mot nord og sør - og vice versa. Det vil også være mulig å svinge inn i Michael Krohnsgate når man kommer fra nord.

— Bergen sentrum har ikke de utfordringene med luftforurensning som Danmarks plass har. Derfor vil vi målrette tiltak mot Danmarks plass. Vi håper at dette tiltaket vil ha en effekt. Hvis det ikke får den ønskede effekten, vil vi vurdere flere tiltak, sier byrådsleder Monica Mæland (H).

Luftmålingene i går var relativt gode, men kommunen overvåker situasjonen nøye. Fredag formiddag er det et nytt møte. Situasjonen og værvarselet avgjør om krysset på Danmarks plass blir stengt.

Har krysseforbudet noe for seg? Si din mening på bt.no!